Drag

tileNuBlirDetDragtileBobsDragskolatileUtODraProvaPatileFulltDragjpgtileKlaraDragettileTavlaIVinterdragtileVindelalvsdraget2015tileVindelalvsdraget2016tileVindelalvsdraget2017tileMeriteringsregler

Vindelälvsdraget

Vecka 11 varje år går Vindelälvsdraget av stapeln, en 32 mil och tre dagar lång draghundstafett. Under tre år har Team Svenska Boxerklubben stått på startlinjen och vi hoppas att det ska bli fler gånger! För att det ska bli verklighet så behöver vi just dig och din boxer som vill träna och hänga med på ett riktigt dragäventyr. Vindelälvsdraget är en upplevelse utöver det vanliga och något av det roligaste man kan göra om man gillar vinter och drag. Antar 12 boxerekipage utmaningen kommer Team Svenska Boxerklubben vara redo igen att stå på startlinjen!

Det här är Vindelälvsdraget

vindelalvsdraget1

Vindelälvsdraget är världens längsta och roligaste draghundstafett som går 32 mil längs Vindelälven från Ammarnäs i norr till Hällnäs, ca 7 mil utanför Umeå. Det finns bara en klass – alla tävlar sida vid sida, oavsett ras, dragförmåga eller dragteknik. Vindelälvsdraget är också en stor folkfest. Det grillas hamburgare och gräddas våfflor, folk sitter längs leden och hejar och våra boxrar får ofta glada tillrop. 

Under de över 30 år som tävlingen har pågått så har bredden minskat. Förr deltog många brukshundlag men nu består de flesta lagen av snabba draghundar som vorsther och huskies. Därför är vi extra uppskattade när vi ställer upp med vårt boxerteam!

Varje dag börjar med en masstart där slädhundarna brukar stå i främsta ledet och boxern i det bakre. Leden går på isen och genom skogarna längs älven och sträckorna är från 6 upp till 24 km långa. De flesta långsträckor kan få delas upp och då gäller det att vi har ekipage så det räcker! Om man delar upp alla sträckor som får delas så är det nio, elva respektive tolv sträckor under de tre dagarna. Har vi ett fullt team så betyder det att alla hundar inte kan köra alla dagar, samtidigt har vi beredskap för den hund som behöver en vilodag. Mer om alla sträckor kan du läsa här: www.vindelalven.se/vdrag/swe/tavling/regler/strackbeskrivning.cfm

Så här ser en dag ut

Under en dag på Vindelälvsdraget har alla fullt upp. Inte bara med att köra sin egen sträcka utan minst lika viktigt är att vara handler och hjälpa och heja på sina teamkompisar. Kvällen innan meddelar lagledaren tävlingsledningen vem som kör vilken sträcka. Pusslet har också lagts över vilka som åker i vilken bil och vem som hjälper vem. 

vindelalvsdraget2

Oftast åker man två ekipage i varje bil. Det ekipage som ska iväg först får hjälp av sin kompis som då fungerar som handler. Vid starten hjälper handlern med att bära skidor, rasta hunden, ta hand om jackor, hålla hunden vid starten osv. När ekipaget har åkt iväg så åker handlern iväg till sin egen start, alternativt till kompisens målgång. 

Den hund som går i mål på sin sträcka behöver också tas emot, då föraren ska ta av sig skidorna och springa de sista tjugo meterna och lägga stafettpinnen kring nästa förares hals. 

Det ekipage som startar först på morgonen startar i masstarten med alla lag. Lagen brukar snabbt dras isär och masstarten brukar ge vårt första ekipage bra draghjälp, så länge de orkar hänga med. Men när man tappar kontakten med hundar framför kan det bli svårare att hitta draget. För att vara ärliga så har våra boxrar inte mycket chans mot vorshtrar och andra draghundar, både vad gäller springförmåga och dragmotivation – så vi kan räkna med få göra stora delar av våra sträckor ensamma. Men vi kommer också kunna slå en och annan brukshund från Umeå BK och då är det jubel! Alla kör vi självklart på våra egna villkor och målet för oss alla är att inte bryta någon sträcka.

Under dagen finns en eller två officiella nystarter. Vid dessa sträckor startar alla lag som ligger längre bak vid en i förväg annonserad nystartstid, även fast lagkamraterna inte har kommit i mål på sina sträckor ännu. När dagen är slut räknas sträcktiderna samman, individuellt och per lag och efter varje dag koras en vinnare för dagsetappen.

Boende och mat

Boende och mat fixar vi tillsammans. Eftersom många tävlande deltar så är det något av en utmaning att hitta boende. Vi har tidigare år både flyttat runt efter älven och bott på värdshus och i sommarstuga och så har vi bott på en och samma stugcamping under hela helgen. Andra lag bor i skolor och gymnastiksalar. Vi kan räkna med andra ord räkna med att få tränga ihop oss och bo enkelt.

Frukost brukar var och en stå för själv, vi brukar laga middag gemensamt och på lördagskvällen är det middag med alla lagen i Björksele. Under dagtid är det bara att festa på goda renklämmor, hamburgare, våfflor och semlor.

Kostnader

Startavgiften är 6 000 kr per lag. Till det kommer kostnader för resor, mat och boende, hur stor summan blir beror till stor del på var vi bor. Boxerklubben har tidigare generöst sponsrat med startavgiften men det är självklart inget vi kan räkna med. Många lag har nästan alla kostnader täckta av sponsorbidrag, så det finns många möjligheter. De som är max 25 år har stor chans att söka stöd för alla sina kostnader hos Draghundsportförbundet där Boxerklubben nu är medlem.

Nya teammedlemmar kan vilja ha den snygga teamdressen som vi beställer hos Trimtex. För att beställa jacka/byxa krävs minst fem beställningar.

Utrustning & Träning

För att delta i Vindelälvsdraget behöver du skateskidor, dragbälte, expanderlina och dragsele till din boxer. Du behöver också träna kondition och styrka, både hos dig själv och din boxer. Och så behöver ni förstås träna drag. Bor du nära någon annan teammedlem är det perfekt, för då kan ni träna tillsammans. Vi har också mötts på dragträffar i Örebro, Orsa Grönklitt, Ö-vik och Luleå. 

vindelalvsdraget3

Antar du utmaningen? 

  • Du ska kunna var med alla tre dagar, fre-sön (räkna med hela torsdagen som resdag).
  • Du är beredd att träna din hund och dig själv och vara en glad boxerkompis.
  • Du antar utmaningen som helig – dvs. endast skada hos dig själv eller din hund kan hindra er från att åka.
  • Du betalar in en teamavgift på 800 kr senast den 15 december. Pengarna används till anmälningsavgift, boende och mat – förhoppningsvis har vi sponsring som också hjälper oss. Teamavgiften kan du inte få tillbaka. Vill du hjälpa till söka sponsring, kontakta Magnus Adrian, drag@boxerklubben.org
  • Du är förstås medlem i Boxerklubben.
  • Du antar utmaningen genom att kontakta Catarina Sandin (catsandin@hotmail.com), tel 070/276 11 47

teamSvbLogo

I början av 2014 väcktes drömmen om att köra Vindelälvsdraget med ett boxerlag. Tolv dragglada ekipage efterlystes i Boxerbladet och allt eftersom veckorna gick anslöt fler och fler. Den 12 mars 2015 stod så Team Svenska Boxerklubben på startlinjen, vilken stolthet!Äventyret med Vindelälvsdraget gav mersmak och Team Svenska Boxerklubben har sedan dess kört dragstafetten åren 2016 och 2017. Totalt har 21 förare deltagit med olika kombinationer av boxrar.

Är du intresserad av vinterdrag och vill vara med på ett riktigt dragäventyr i glada boxrars lag, så anta utmaningen att träna inför Vindelälvsdraget. Då kan Team Svenska Boxerklubben förhoppningsvis stå på startlinjen igen! Om du tvekar det minsta ifall det här är det roligaste man kan göra med sin boxer, läs historierna om boxerteamets framfart på Vindelälven i artiklarna som är bifogade här nedan.

Kontaktperson Vindelälvsdraget: Catarina Sandin, catsandin@hotmail.com, tel 070-276 11 47

Team Svenska Boxerklubben 2017

teamSvb2017A

 

teamSvb2017B

Team Svenska Boxerklubben 2016

teamSvb2016A

teamSvb2016B

Team Svenska Boxerklubben 2015

teamSvb2015A

teamSvb2015B

Kontakt Drag

Tävlingslicens Draghundsportförbundet och ansökan om stöd genom Draghundsportförbundet,

Kontaktperson: Magnus Adrian

Mail: drag@boxerklubben.org

Team Svenska Boxerklubben och Vindelälvsdraget:

Catarina Sandin (catsandin@hotmail.com), tel 070-276 11 47

Frågor om dragträning:

Frasse Boersma, tel 070-887 73 35 (skicka helst sms)

facebookgruppenBoxerRace

Facebookgruppen BoxerRace

Är du dragintresserad så är du varmt välkommen att komma med i Facebookgruppen BoxerRace. Gruppen bildades för att samla klubbens dragglada boxerägare på ett och samma ställe.

Målsättningen med gruppen är att öka dragintresset i Boxerklubben, få flera att börja träna/tävla i drag, samt ordna dragträffar och förhoppningsvis hitta någon i sitt närområde att träna tillsammans med.

 fb

Svenska Draghundsportförbundet

Boxerklubben är sedan 2017 medlem i Svenska Draghundsportförbundet.

Förbundet som är ett specialförbund inom Riksidrottsförbundet, arbetar för draghundsport, arrangerar tävlingar och handhar tävlingslicenser. Genom vårt medlemskap i Draghundsportförbundet har vi också möjlighet att söka stöd för dragaktiviteter där unga deltar.

Jag vill tävla i drag för Svenska Boxerklubben. Hur gör jag?

  1. Registrera dig på draghundsport.se. Du får ett FID-nr (förarID) och en egen medlemsida.
  2. Lös tävlingslicens. Betala in 250 kr till Svenska Boxerklubben (PG 27109-8). Märk betalningen “Tävlingslicens Drag + ditt namn”. Observera att tävlingsåret går från 1 juli-30 juni och att du betalar till Boxerklubben. När tävlingsåret har gått fakturerar Draghundsportförbundet Boxerklubben.
  3. Aktivera tävlingslicensen. Maila klubbens kontaktperson Magnus Adrian drag@boxerklubben.org och ange ditt namn, medlemsnummer, personnummer, mail och telefonnummer. Så snart din betalning är registrerad hos Boxerklubben aktiverar Peter din licens på idrottonline där alla tävlingslicenser registreras.
  4. Skaffa grönt kort – om du inte har det. Kortet innebär att du lär dig om tävlingsregler och djurskydd. Kortet kan tas genom en kurs eller webbutbildning som avslutas med prov på draghundsport.se.
  5. Nu kan du tävla för Svenska Boxerklubben!

Tävlingslicens

Tävlingslicens krävs för att tävla på officiella draghundstävlingar, förutom om du tävlar i motionsklass. Licensen ger dig också en bra olycksfallsförsäkring som gäller både på organiserad träning, tävlingar och resor till träning/tävling. Kom ihåg att du ska betala licensen till Boxerklubben och att du måste göra det innan din licens aktiveras.

Stöd att söka

Eftersom Svenska Draghundsportförbundet är ett specialförbund inom Riksidrottsförbundet har vi goda möjligheter att söka stöd för aktiviteter där ungdomar som är max 25 år deltar. Vi kan söka projektstöd, tex delfinansiering för läger, aktiviteter, resor och föreläsningar. Ansökan görs på idrottonline och behandlas inom kort tid av Draghundsportförbundet. Där kan vi också söka materialstöd för dragaktiviteter, tex stöd för att köpa en kickbike för provapå-träffar. Vi har också möjlighet att ska LOK-stöd (Lokalt aktivitetsstöd) för aktiviteter där deltagarna är max 25 år. Stödet söks i efterhand via idrottonline.

Kontakt: Magnus Adrian, drag@boxerklubben.org

 

Drag

Drag är en fysisk aktivitet som passar de flesta boxrar. Träningsformerna är många och tillsammans med din boxer så får ni båda både rolig och nyttig träning. Med barmarksdrag kan ni köra cykel, kickbike, linkörning/canicross och under vinterdraget finns både linkörning med skidor, pulka och spark. Ni kan både träna för att åka till fjälls och låta boxern dra pulka och träna för att tävla.

drag1Det finns ett stort intresse för drag i Boxerklubben, ett intresse som vi vill utveckla. Gärna tillsammans med dig och din boxer! I uppropet “Utmaningen” samlade vi 2015 elva dragglada boxerekipage som formade laget Team Svenska Boxerklubben. Teamet blev det första boxerlag någonsin som deltagit i draghundstafetten Vindelälvsdraget. Sedan dess har medlemmarna i Team Svenska Boxerklubben blivit flera och tre år på raken har teamet kört Vindelälvsdraget.

Boxerklubben är sedan 2017 medlem i Svenska Draghundsportförbundet. Det innebär bland annat att du kan tävla i drag för Svenska Boxerklubben och att klubben kan söka projekt-, material och aktivitetsstöd för fysiska aktiviteter där ungdomar upp till 25 år deltar.

En draghund kan bli dragchampion och Svensk mästare. Det krävs inte någon utställningsmerit för att erhålla championatet däremot krävs ett lydnadsprov. Hunden ska också ha genomfört en mentalbeskrivning (MH). En hund som har blivit godkänd som draghund (DRH II) har rätt att ställa ut i bruksklass och kan därmed erhålla certifikat.

drag2

Om du är dragintresserad så är det första du ska göra att gå med i vår Facebookgrupp BoxerRace. Där kan du få tips av klubbkamrater och kanske hitta någon att träna med. Gruppen har också som mål att ordna träningsträffar och läger. Kom med och få drag i Boxerklubben!