Vindelälvsdraget

Vecka 11 varje år går Vindelälvsdraget av stapeln, en 32 mil och tre dagar lång draghundstafett. Under tre år har Team Svenska Boxerklubben stått på startlinjen och vi hoppas att det ska bli fler gånger! För att det ska bli verklighet så behöver vi just dig och din boxer som vill träna och hänga med på ett riktigt dragäventyr. Vindelälvsdraget är en upplevelse utöver det vanliga och något av det roligaste man kan göra om man gillar vinter och drag. Antar 12 boxerekipage utmaningen kommer Team Svenska Boxerklubben vara redo igen att stå på startlinjen!

Det här är Vindelälvsdraget

vindelalvsdraget1

Vindelälvsdraget är världens längsta och roligaste draghundstafett som går 32 mil längs Vindelälven från Ammarnäs i norr till Hällnäs, ca 7 mil utanför Umeå. Det finns bara en klass – alla tävlar sida vid sida, oavsett ras, dragförmåga eller dragteknik. Vindelälvsdraget är också en stor folkfest. Det grillas hamburgare och gräddas våfflor, folk sitter längs leden och hejar och våra boxrar får ofta glada tillrop. 

Under de över 30 år som tävlingen har pågått så har bredden minskat. Förr deltog många brukshundlag men nu består de flesta lagen av snabba draghundar som vorsther och huskies. Därför är vi extra uppskattade när vi ställer upp med vårt boxerteam!

Varje dag börjar med en masstart där slädhundarna brukar stå i främsta ledet och boxern i det bakre. Leden går på isen och genom skogarna längs älven och sträckorna är från 6 upp till 24 km långa. De flesta långsträckor kan få delas upp och då gäller det att vi har ekipage så det räcker! Om man delar upp alla sträckor som får delas så är det nio, elva respektive tolv sträckor under de tre dagarna. Har vi ett fullt team så betyder det att alla hundar inte kan köra alla dagar, samtidigt har vi beredskap för den hund som behöver en vilodag. Mer om alla sträckor kan du läsa här: www.vindelalven.se/vdrag/swe/tavling/regler/strackbeskrivning.cfm

Så här ser en dag ut

Under en dag på Vindelälvsdraget har alla fullt upp. Inte bara med att köra sin egen sträcka utan minst lika viktigt är att vara handler och hjälpa och heja på sina teamkompisar. Kvällen innan meddelar lagledaren tävlingsledningen vem som kör vilken sträcka. Pusslet har också lagts över vilka som åker i vilken bil och vem som hjälper vem. 

vindelalvsdraget2

Oftast åker man två ekipage i varje bil. Det ekipage som ska iväg först får hjälp av sin kompis som då fungerar som handler. Vid starten hjälper handlern med att bära skidor, rasta hunden, ta hand om jackor, hålla hunden vid starten osv. När ekipaget har åkt iväg så åker handlern iväg till sin egen start, alternativt till kompisens målgång. 

Den hund som går i mål på sin sträcka behöver också tas emot, då föraren ska ta av sig skidorna och springa de sista tjugo meterna och lägga stafettpinnen kring nästa förares hals. 

Det ekipage som startar först på morgonen startar i masstarten med alla lag. Lagen brukar snabbt dras isär och masstarten brukar ge vårt första ekipage bra draghjälp, så länge de orkar hänga med. Men när man tappar kontakten med hundar framför kan det bli svårare att hitta draget. För att vara ärliga så har våra boxrar inte mycket chans mot vorshtrar och andra draghundar, både vad gäller springförmåga och dragmotivation – så vi kan räkna med få göra stora delar av våra sträckor ensamma. Men vi kommer också kunna slå en och annan brukshund från Umeå BK och då är det jubel! Alla kör vi självklart på våra egna villkor och målet för oss alla är att inte bryta någon sträcka.

Under dagen finns en eller två officiella nystarter. Vid dessa sträckor startar alla lag som ligger längre bak vid en i förväg annonserad nystartstid, även fast lagkamraterna inte har kommit i mål på sina sträckor ännu. När dagen är slut räknas sträcktiderna samman, individuellt och per lag och efter varje dag koras en vinnare för dagsetappen.

Boende och mat

Boende och mat fixar vi tillsammans. Eftersom många tävlande deltar så är det något av en utmaning att hitta boende. Vi har tidigare år både flyttat runt efter älven och bott på värdshus och i sommarstuga och så har vi bott på en och samma stugcamping under hela helgen. Andra lag bor i skolor och gymnastiksalar. Vi kan räkna med andra ord räkna med att få tränga ihop oss och bo enkelt.

Frukost brukar var och en stå för själv, vi brukar laga middag gemensamt och på lördagskvällen är det middag med alla lagen i Björksele. Under dagtid är det bara att festa på goda renklämmor, hamburgare, våfflor och semlor.

Kostnader

Startavgiften är 6 000 kr per lag. Till det kommer kostnader för resor, mat och boende, hur stor summan blir beror till stor del på var vi bor. Boxerklubben har tidigare generöst sponsrat med startavgiften men det är självklart inget vi kan räkna med. Många lag har nästan alla kostnader täckta av sponsorbidrag, så det finns många möjligheter. De som är max 25 år har stor chans att söka stöd för alla sina kostnader hos Draghundsportförbundet där Boxerklubben nu är medlem.

Nya teammedlemmar kan vilja ha den snygga teamdressen som vi beställer hos Trimtex. För att beställa jacka/byxa krävs minst fem beställningar.

Utrustning & Träning

För att delta i Vindelälvsdraget behöver du skateskidor, dragbälte, expanderlina och dragsele till din boxer. Du behöver också träna kondition och styrka, både hos dig själv och din boxer. Och så behöver ni förstås träna drag. Bor du nära någon annan teammedlem är det perfekt, för då kan ni träna tillsammans. Vi har också mötts på dragträffar i Örebro, Orsa Grönklitt, Ö-vik och Luleå. 

vindelalvsdraget3

Antar du utmaningen? 

  • Du ska kunna var med alla tre dagar, fre-sön (räkna med hela torsdagen som resdag).
  • Du är beredd att träna din hund och dig själv och vara en glad boxerkompis.
  • Du antar utmaningen som helig – dvs. endast skada hos dig själv eller din hund kan hindra er från att åka.
  • Du betalar in en teamavgift på 800 kr senast den 15 december. Pengarna används till anmälningsavgift, boende och mat – förhoppningsvis har vi sponsring som också hjälper oss. Teamavgiften kan du inte få tillbaka. Vill du hjälpa till söka sponsring, kontakta Magnus Adrian, drag@boxerklubben.org
  • Du är förstås medlem i Boxerklubben.
  • Du antar utmaningen genom att kontakta Catarina Sandin (catsandin@hotmail.com), tel 070/276 11 47