Boxerekipage
Alla boxerekipage som tar sig ut på tävlingsbanorna är värda hyllningar och uppmärksamhet. För varje gång som vi uppdaterar reultatlistorna låter vi därför några av våra många ekipage dela med sig av sina erfarenheter. Vi hoppas att du som börjar träna din boxer blir inspirerad och vågar satsa mot tävlingsstart. Och inte minst att vi alla gläds tillsammans med våra duktiga boxerekipage.
2022 är året då coronaepedemin för de allra flesta känns långt borta. Äntligen! Men även om året inte har haft några restriktioner för tävlande så har antalet startande boxerekipage ännu inte återhämtat sig. Vill du jämföra antalet tävlande per år, gå in på Årsstatistiken som du hittar under Klubbinfo > Boxerbladet > Bonusmaterial. Och för att du ska vara med och förbättra statistiken under 2023, hämta inspiration av några av de fantastiska boxerekipage som kämpade och visade framfötter och tassar under 2022.
Ingrid Johansson med Chilla (Valsängen's Champagne) 10 år
har tävlat i Nosework 1 och fått två fina 100-poängsresultat, ett resultat från att bli uppflyttade till NW2. De tillhör ÖLO, Östra Lokalområdet.
Hur är det att tävla med en äldre boxer?
Det är jättebra att tävla med en äldre boxer. Den har erfarenhet och letar lugnt och systematiskt.
Vad är det roligaste med att träna och tävla i Nosework?
Det roligaste är att se henne jobba och hitta gömmorna. Vi har så kul.
Vilka fortsatta mål har ni?
Vi har inga speciella mål eftersom hon är gammal, utan vi har bara roligt.
Passar Nosework en äldre boxer och hur sent i livet kan man börja?
Nosework passar jättebra för äldre hundar, då det inte är så ansträngande för kroppen. Vi gick några kurser då Chilla var 8 år, så man kan börja när som helst.
Helen Kjellander och Zaccardo (Voffer's Saccardo) 3 år
har tävlat i spår och sök och blivit uppflyttade till elitklass i båda, i tävlingar där de dessutom har stått överst på pallen.
Helen Kjellander och Zaccardo vann också Forester Johnssons Minnespris för bästa bruksboxer 2022. De tillhör Östra Götalands Lokalområde, ÖGLO.
En del säger att boxern mognar sent, ni har nått fantastiska resultat fastän Zaccardo bara är 3 år (och fyllde 4 år i januari 2023). Vad är er hemlighet?
Jag lade grunder med lek i olika miljöer, högt engagemang och fokus och mycket grundträning. Jag hade en tanke med det jag gjorde redan från start.
Vilket tävlingsresultat under året sätter du högst, och varför?
Då väljer jag två tävlingar! Högre Spår gör vi en lydnad som är fantastisk där vi verkligen har högt fokus både han och jag. Högre Sök gör vi 9.5 i en mycket svår ruta och får domarens utlåtande “ett av de snyggast söken vi sett”, då kände jag mig väldigt stolt.
Vad krävs av en boxer för att lyckas inom brukset, kan alla lyckas med rätt träning?
Ja, det tror jag absolut. Det krävs mycket träning och en bra plan för att nå sitt mål.
Hur mycket tid lägger ni på lydnadsträningen jämfört med brukset?
Jag lägger mycket mer tid på träning i lydnaden än skogsarbete.
Vad är ert nästa mål?
Nu ska vi köra elit och målet är att göra fina tävlingar med godkända resultat.
Eva Folkesson med Käcka (Salomé Optima Grata) 9 år
har under 2022 gjort tre fina kvalificerande resultat i fortsättningsklass rallylydnad och Käcka får därmed titulera sig RLD F. De tillhör Närke Värmlands Lokalområde, NVLO. Tyvärr gick Käcka bort i januari 2023.
Varför blev rallylydnad en av Käckas favoritgrenar?
Käcka började som ung hund träna brukssök. När jag tog över henne i ettårsåldern hade hon redan grunderna i sök. Jag tränade sök med henne upp i 7-årsåldern och även spår, men då började hennes artros och spondulos bli besvärande för träning i svår terräng. Käcka var en arbetsglad boxertjej och när vi hittade Rallylydnaden blev det grejen för henne. Hon älskade att jobba på samarbetet i dom olika momenten och vi gladdes ihop när det gick bra.
Hur tyckte Käcka om att träna rallylydnad jämfört med lydnadslydnad?
Svaret på den frågan försvåras av att jag själv tycker att lydnadslydnaden har för svåra fullkomlighetskrav. Att nöta och nöta med precission tycker jag är både jobbigt och tråkigt. Att skala av allt som kan ses som uppmuntran under momentens utförande är inte min melodi. Käcka hade kanske med mycket mjuk hand lyckats lika bra där som i RL. Käcka var en mycket mjuk hund och växte med beröm och uppmuntran så det hade nog tagit mycket längre tid att uppnå bra resultat.
Vad har Käcka mer tränat och tävlat under sitt liv?
Käcka var i första hand sökhund. Det tränade hon sina första sju år. Vi tränade också spår men inte i samma utsträckning. Eftersom hon skottberörd gav vi oss aldrig in i tävlingsvärlden. Men hennes kapacitet låg säkert i högre klass både i sök- och spårspecialen. Lydnadslydnaden var inte mattens favorit men vi tävlade i nybörjarklass vid något tillfälle. Nosework var också en sport vi gav oss in på på senare år och även sedemera specialsök - röd kong. Som den glada arbetshunden hon var, älskade hon allt vi provade på och så fort hon förstod vad som väntades av henne så levererade hon. Hon var superfokuserad i allt hon företog sig och sökte hela tiden gensvar från mig för att vara säker på att det hon gjorde rätt.
Att vara sökhund innebär att man ska arbeta på egen hand långt ifrån föraren. Men en sökhund som inte arbetar i samspel med sin förare klarar inte kraven i söket. Det tar lång tid för en hund att lära sig sökrutinerna och klara av att vara trygg i samarbet på långt avstånd. Rallylydnaden är ett mycket nära samarbete med möjlighet till ett samförstånd som sträcker sig långt utanför rallybanan. Den närhet man utvecklar tillsammans med sin hund i alla vardagens situationer ger omedelbar utdelning i Rallylydnaden. Käcka var en innerlig och klok hund. Hon var mjuk såväl inombords som utanpå.
Tycker du att rallylydnad passar en äldre boxer och isåfall varför?
Ja!!! Boxerns bruksegenskaper gör att ägare-hund relationen växer i förtroende med åren. Många gånger till ett ordlöst samförstånd. Att göra något roligt gemensamt som rallylydnad stärker och fördjupar relationen. Det är förarens sak att göra sig begriplig för hunden. Och så kroppen förstås. En stel boxerkropp klarar av rallylydnad.
Annida Levin med Jaxon (Twinbox Baltazar) 5 år
har tävlat i startklass lydnad och den 6 november fick de sitt första uppflyttningsresultat på en tävling i Lidköping. De tillhör Västra Lokalområdet, VLO.
Grattis till uppflyttningsresulatet! Vad blir ert nästa steg?
Vårt nästa mål är att klara klass 1. Sen skulle jag gärna vilja testa att tävla i spår/bruks, så vi filar lite på att spåra på gärden och framåtsändande.
Vilka moment är Jaxons bästa och var har han de största utmaningarna?
Det han alltid sätter på tävling är inkallningen. Han kommer som ett skott och studsar in vid sidan av mig och blicken uppåt, så där är jag väldigt stolt! Våra största utmaningar är apporteringen och att prestera lika bra på tävlingsplanen som på träning. Jaxon har en liten tendens att kolla in det som händer runt omkring så det är bara för mig att träna på att bli ”roligare”. Annars är han väldigt rolig att träna med då han tycker att det är jättekul och vill gärna göra sitt bästa.
Vad är det bästa med att tävla?
Det tog väldigt lång tid innan jag vågade åka på vår första tävling då jag kände mig osäker för jag tyckte inte att vi var tillräckligt bra, men när vi väl gjort vår första startklass så släppte osäkerheten och byttes ut mot glädje och mer motivation till att träna, och att tävla igen. Så många trevliga och stöttande människor vi träffat och som vi blivit vänner med. Alltid kul när vi åker på en tävling nu och vi möts av flera glada hejarop! Men framförallt så ger tävlingen mer energi och motivation till träningen, som blir mer strukturerad.
Vad skulle du vilja säga till ett nybörjarekipage som funderar på startklass?
Mitt råd till alla som skulle vilja börja att tävla: Go for it! Åk till tävlingen utan att tänka att du ska prestera något utan bara åka dit och träffa ny vänner och att ”träna” med din hund. För tävlingssituationen är den verkliga utmaningen att träna in. Det jag menar är att, som för mig och Jaxon, kan vi göra lysande resultat på träningen, där han är trygg med både miljö och andra hundar, men på tävlingen är det ju en helt annan sak. Och det är nog det viktigaste att ha med sig, att det är något man måste öva många gånger. Så ge inte upp! En dag händer det att du får de efterlängtade poängen, först att bli godkänd och senare, att bli uppflyttad. Önskar ett stort lycka till, och vem vet: kanske du och jag träffas på en tävling en vacker dag!
- Informationsansvarig: Web-redaktion
- Träffar: 391
Under 2021 fortsätter pandemirestriktionerna och först i juni månad öppnas det upp för tävlingar igen. Äntligen kan våra boxerekipage se vad månader av coronaträning har gett för resultat. Lathunden som är den databas där Boxerklubben hämtar alla resultatlistor, har nu utökats med rallylydnad och nosework. Vi är glada över att kunna lägga till dessa resultat till resultatlistorna. Möt några av våra stolta boxerekipage!
Ulrika Edgren och Spirit (Rubigo June Bug) 5 år
tävlade Sök lägre klass på Boxer SM 2021 och vann sin klass. De tillhör ÖLÖ, Östra Lokalområdet.
Hur kändes det att tävla på Boxer SM?
Som alltid mycket roligt att tävla på Boxer SM. Att dessutom få uppflyttning på första starten i Lkl sök var ju extra roligt.
Hur förbereder du dig och hunden för tävling?
Träning i massor. På själva tävlingsdagen gör jag vad jag kan för att dölja nervositeten för hunden. Försöker få det att likna ett träningstillfälle.
Vad är det roligaste med Sök tycker du?
Träningen med trevligt kunnigt träningsgäng som satsar lika mycket på egna som gängets hundar.
Vad är nästa mål för dig och Spirit?
Jag hoppas snart kunna starta i Hkl Sök med Spirit. Behöver bara få till tomslagen, hon ligger gärna ute lite länge och söker. Vi har dessutom lite kvar på lydnaden.
Jenni Andersson och Pyra (Fnatts Vampire ) 6 år
har varit ute och gjort succé på lydnadsplanen. Bland annat har de vunnit 1:a pris i Klass 2. Jenni tillhör Östra Lokalområdet.
Varför valde du just lydnad som träning och tävlingsgren?
Jag gillar att pilla med detaljer. Är lite av en perfektionist. Pyra är min fjärde boxer som jag tävlar lydnad med men vi har ju tävlat spår också. Pillar även lite med specialsök och kör även drag. Tidigare har jag även kört sök.
Vad är ditt bästa träningstips till de som vill tävla lydnad med sin Boxer?
Mitt bästa träningstips är att ha kul! Har du kul, tycker din boxer att det är kul. Det går inte att tvinga eller muta en boxer... Till skillnad från min schäfer som gör allt för att vara till lags. Å ge inte upp, plötsligt en dag händer det. Då när allt sitter och känslan är på topp, då finns det ingen bättre känsla och då kommer poängen.
Hur förbereder ni er inför en tävling?
Vi tränar och tränar och tränar och tränar. Alla mina boxer genom åren har varit arbetsnarkomaner och jag har kunnat nöta på in i sista minuten. Jag har aldrig chansat och tänkt att det kanske går vägen, utan jag har väntat med att tävla tills det känns som att vi kan momenten till minst 150%.
Hur hanterar du nervositet som kan uppstå på tävling?
Nervositet är något som jag har jobbat mycket med. Gått kurs i tävlingspsykologi bland annat. Har lite olika strategier hur jag ska tänka och så vidare på tävlingsdagen. Sen är ju sanningen att ju säkrare man känner sig på att det här kan vi, desto bättre känsla kan man få inne på planen. Det bästa med att tävla boxer är att de flesta runt omkring förväntar sig att få se nåt hyss, så när man går in på planen och lyckas briljera så är det bara att suga åt sig och så får man ta med den känslan till nästa tävling!
Jag har även kommit till insikt om att så länge man gör sitt bästa och känslan är bra, så är det inte hela världen om man skulle missa uppflyttningspoäng. För mig är det viktigast att känslan mellan mig och hunden, vår teamkänsla, är bra. In i bubblan och skit i poängen och gå ut och ha kul så ska ni se att poängen kommer!
Marlene Mussawir och Signe (Engelaiz I saw the sign) 1 år
gjorde ett godkänt BH-prov i Lerum den 19 september 2020. De tillhör VLO, Västra Lokalområdet. Ett godkänt BH-prov krävs för att du ska få starta klasser inom grenen IGP. Ett BH-prov består av en lydnadsdel och en miljödel.
Hur var det att tävla för första gången med Signe?
Det var jättekul, BH-prov är ju lite speciellt eftersom det inte delas ut poäng på vanligt sätt och att det innehåller miljöprov. Signe var 1 1/2 år och pandemin hade ju stängt alla tävlingsmöjligheter. Så BH provet kändes som en lagom utmaning när tävlingar öppnades igen några månader under hösten.
Hur förberedde du dig och Signe för er första start?
Jag hade grunden klar men egentligen inte satt ihop några moment, har ofta svårt att få motivation och kontinuitet på träningen om jag inte har något framför mig. Så bestämde mig för att anmäla. Vi ökade på träningen, jag läste på och tränade in sträckor man ska gå mm, det är ju ingen testledare utan man måste själv ha koll på hur man ska gå antal steg mm, jag hade även förmånen att ha en kurs nära inpå starten.
Vilket moment tyckte du var svårast och varför?
Platsliggande, Signe hade visserligen inte haft några problem att ligga stilla, men eftersom hon skulle ligga under tiden en annan hund kör lydnad så är blir det ju superviktigt att hon ligger kvar och inte stör. Framför allt när det är inkallning för andra hunden ville jag ju vara säker på att hon låg kvar. På BH provet är ju inkallande ifrån liggande. Jag var noga med att skilja på kommando när hon läggs under lydnad för inkallning och när det är plastliggande.
Vad är ditt och Signes nästa mål?
Det är ju ett tag sedan vi gjorde BH provet. Mitt mål är start i IGP under året. Men vi har stuckit emellan med lite annat och tävlade förra året i appell och lägreklass spår.
Emelie Hillman och Tora (Albinssons Bedårande Vildtoringa) 5 år
har bestått IGP1. Med 75-80-85 poäng i de olika delarna spår, lydnad och skydd fick de fina 240 G, vilket betyder att de nu är uppflyttade till IGP2. De tillhör ÖLÖ, Östra Lokalområdet.
Vad var det som gjorde att du valde att satsa på IGP?
Skyddsarbetet först och främst. Hundarna älskar det och det är fantastiskt kul att se när de växer och får självförtroende i uppgiften.
I IGP är det tre delar som ska klaffa på en och samma dag. Det är spår, lydnad och skydd. Vilken del på tävlingen är du mest stolt över och varför?
Skyddet! Det är verkligen en utmaning att hunden både ska vara högt i drift och samtidigt vara lydig. Känslan när man lyckas få till båda delar är oslagbar!
Hur förbereder du dig och din hund inför en tävling?
Tora är en hund med hög energi och går som bäst när hon får träna mycket. Jag behöver tex inte vara orolig för att hon ska tröttna om vi intensifierar träningen, det finns liksom inte i hennes värld, utan utmaningen ligger att hitta rätt energinivå. Sista veckorna innan tävlingen ändrar vi inget i träningen utan då blir det mest att verkligen belöna upp de saker som det finns svagheter i och hitta en go känsla. Jag själv försöker förbereda mig genom att hantera nervositeten, haha! Tycker dock att nervositeten blir mer hanterbar om vi är väl förberedda och jag vet att alla bitar sitter.
Vad är ditt bästa tips till de som står inför sin första tävling?
Var väl förberedd! Se till att ni känner er trygga i de moment som ska utföras. Samtidigt tror jag inte att man ska vänta för länge heller, det behöver liksom inte vara helt perfekt utan jag tror man behöver träna på att tävla också!
Helen Kjellander och Zaccardo (Voffer´s Saccardo) 2 år
har varit ute och tävlat i både sök och spår och blivit uppflyttade i båda grenarna. De tillhör ÖGLO, Östra Götalands lokalområde.
Varför har du valt att tävla i flera grenar?
Sök tycker jag är kul då man träffas i en grupp och hjälper varandra. Det är fin kamratskap men kan ibland vara svårigheter att få till tider när alla kan. Spår är perfekt för det kan man träna mycket själv och det passar mig med mina arbetstider bra.
Vilket resultat är du mest stolt över och varför?
Vi har ju inte gjort så många tävlingar än men att vi fick 10 av 10 i lägre sök i skogen var ju ett fint kvitto på vår träning. Sen måste jag få säga att 9.5 i linförighet satt som en smäck. Men det jag är mest nöjd med är att han håller ihop så fint och har fantastiskt bra fokus.
Vad är ert nästa mål?
I höst är målet att vara klara för högre klass i både spår och sök.
Vad är ditt bästa tips till de som står inför att starta sin första tävling?
Träna massor av ingångar på planen, transporter och uppställning så du känner att det är du och din hund på tävlingsplanen. Ta god tid på dig på tävlingsplan och njut av stunden.
Under 2021 fortsätter pandemirestriktionerna och först i juni månad öppnas det upp för tävlingar igen. Äntligen kan våra boxerekipage se vad månader av coronaträning har gett för resultat. Lathunden som är den databas där Boxerklubben hämtar alla resultatlistor, har nu utökats med rallylydnad och nosework. Vi är glada över att kunna lägga till dessa resultat till resultatlistorna. Möt några av våra stolta boxerekipage!
Ulrika Edgren och Spirit (Rubigo June Bug) 5 år
tävlade Sök lägre klass på Boxer SM 2021 och vann sin klass. De tillhör ÖLÖ, Östra Lokalområdet.
Hur kändes det att tävla på Boxer SM?
Som alltid mycket roligt att tävla på Boxer SM. Att dessutom få uppflyttning på första starten i Lkl sök var ju extra roligt.
Hur förbereder du dig och hunden för tävling?
Träning i massor. På själva tävlingsdagen gör jag vad jag kan för att dölja nervositeten för hunden. Försöker få det att likna ett träningstillfälle.
Vad är det roligaste med Sök tycker du?
Träningen med trevligt kunnigt träningsgäng som satsar lika mycket på egna som gängets hundar.
Vad är nästa mål för dig och Spirit?
Jag hoppas snart kunna starta i Hkl Sök med Spirit. Behöver bara få till tomslagen, hon ligger gärna ute lite länge och söker. Vi har dessutom lite kvar på lydnaden.
Jenni Andersson och Pyra (Fnatts Vampire ) 6 år
har varit ute och gjort succé på lydnadsplanen. Bland annat har de vunnit 1:a pris i Klass 2. Jenni tillhör Östra Lokalområdet.
Varför valde du just lydnad som träning och tävlingsgren?
Jag gillar att pilla med detaljer. Är lite av en perfektionist. Pyra är min fjärde boxer som jag tävlar lydnad med men vi har ju tävlat spår också. Pillar även lite med specialsök och kör även drag. Tidigare har jag även kört sök.
Vad är ditt bästa träningstips till de som vill tävla lydnad med sin Boxer?
Mitt bästa träningstips är att ha kul! Har du kul, tycker din boxer att det är kul. Det går inte att tvinga eller muta en boxer... Till skillnad från min schäfer som gör allt för att vara till lags. Å ge inte upp, plötsligt en dag händer det. Då när allt sitter och känslan är på topp, då finns det ingen bättre känsla och då kommer poängen.
Hur förbereder ni er inför en tävling?
Vi tränar och tränar och tränar och tränar. Alla mina boxer genom åren har varit arbetsnarkomaner och jag har kunnat nöta på in i sista minuten. Jag har aldrig chansat och tänkt att det kanske går vägen, utan jag har väntat med att tävla tills det känns som att vi kan momenten till minst 150%.
Hur hanterar du nervositet som kan uppstå på tävling?
Nervositet är något som jag har jobbat mycket med. Gått kurs i tävlingspsykologi bland annat. Har lite olika strategier hur jag ska tänka och så vidare på tävlingsdagen. Sen är ju sanningen att ju säkrare man känner sig på att det här kan vi, desto bättre känsla kan man få inne på planen. Det bästa med att tävla boxer är att de flesta runt omkring förväntar sig att få se nåt hyss, så när man går in på planen och lyckas briljera så är det bara att suga åt sig och så får man ta med den känslan till nästa tävling!
Jag har även kommit till insikt om att så länge man gör sitt bästa och känslan är bra, så är det inte hela världen om man skulle missa uppflyttningspoäng. För mig är det viktigast att känslan mellan mig och hunden, vår teamkänsla, är bra. In i bubblan och skit i poängen och gå ut och ha kul så ska ni se att poängen kommer!
Marlene Mussawir och Signe (Engelaiz I saw the sign) 1 år
gjorde ett godkänt BH-prov i Lerum den 19 september 2020. De tillhör VLO, Västra Lokalområdet. Ett godkänt BH-prov krävs för att du ska få starta klasser inom grenen IGP. Ett BH-prov består av en lydnadsdel och en miljödel.
Hur var det att tävla för första gången med Signe?
Det var jättekul, BH-prov är ju lite speciellt eftersom det inte delas ut poäng på vanligt sätt och att det innehåller miljöprov. Signe var 1 1/2 år och pandemin hade ju stängt alla tävlingsmöjligheter. Så BH provet kändes som en lagom utmaning när tävlingar öppnades igen några månader under hösten.
Hur förberedde du dig och Signe för er första start?
Jag hade grunden klar men egentligen inte satt ihop några moment, har ofta svårt att få motivation och kontinuitet på träningen om jag inte har något framför mig. Så bestämde mig för att anmäla. Vi ökade på träningen, jag läste på och tränade in sträckor man ska gå mm, det är ju ingen testledare utan man måste själv ha koll på hur man ska gå antal steg mm, jag hade även förmånen att ha en kurs nära inpå starten.
Vilket moment tyckte du var svårast och varför?
Platsliggande, Signe hade visserligen inte haft några problem att ligga stilla, men eftersom hon skulle ligga under tiden en annan hund kör lydnad så är blir det ju superviktigt att hon ligger kvar och inte stör. Framför allt när det är inkallning för andra hunden ville jag ju vara säker på att hon låg kvar. På BH provet är ju inkallande ifrån liggande. Jag var noga med att skilja på kommando när hon läggs under lydnad för inkallning och när det är plastliggande.
Vad är ditt och Signes nästa mål?
Det är ju ett tag sedan vi gjorde BH provet. Mitt mål är start i IGP under året. Men vi har stuckit emellan med lite annat och tävlade förra året i appell och lägreklass spår.
Emelie Hillman och Tora (Albinssons Bedårande Vildtoringa) 5 år
har bestått IGP1. Med 75-80-85 poäng i de olika delarna spår, lydnad och skydd fick de fina 240 G, vilket betyder att de nu är uppflyttade till IGP2. De tillhör ÖLÖ, Östra Lokalområdet.
Vad var det som gjorde att du valde att satsa på IGP?
Skyddsarbetet först och främst. Hundarna älskar det och det är fantastiskt kul att se när de växer och får självförtroende i uppgiften.
I IGP är det tre delar som ska klaffa på en och samma dag. Det är spår, lydnad och skydd. Vilken del på tävlingen är du mest stolt över och varför?
Skyddet! Det är verkligen en utmaning att hunden både ska vara högt i drift och samtidigt vara lydig. Känslan när man lyckas få till båda delar är oslagbar!
Hur förbereder du dig och din hund inför en tävling?
Tora är en hund med hög energi och går som bäst när hon får träna mycket. Jag behöver tex inte vara orolig för att hon ska tröttna om vi intensifierar träningen, det finns liksom inte i hennes värld, utan utmaningen ligger att hitta rätt energinivå. Sista veckorna innan tävlingen ändrar vi inget i träningen utan då blir det mest att verkligen belöna upp de saker som det finns svagheter i och hitta en go känsla. Jag själv försöker förbereda mig genom att hantera nervositeten, haha! Tycker dock att nervositeten blir mer hanterbar om vi är väl förberedda och jag vet att alla bitar sitter.
Vad är ditt bästa tips till de som står inför sin första tävling?
Var väl förberedd! Se till att ni känner er trygga i de moment som ska utföras. Samtidigt tror jag inte att man ska vänta för länge heller, det behöver liksom inte vara helt perfekt utan jag tror man behöver träna på att tävla också!
Helen Kjellander och Zaccardo (Voffer´s Saccardo) 2 år
har varit ute och tävlat i både sök och spår och blivit uppflyttade i båda grenarna. De tillhör ÖGLO, Östra Götalands lokalområde.
Varför har du valt att tävla i flera grenar?
Sök tycker jag är kul då man träffas i en grupp och hjälper varandra. Det är fin kamratskap men kan ibland vara svårigheter att få till tider när alla kan. Spår är perfekt för det kan man träna mycket själv och det passar mig med mina arbetstider bra.
Vilket resultat är du mest stolt över och varför?
Vi har ju inte gjort så många tävlingar än men att vi fick 10 av 10 i lägre sök i skogen var ju ett fint kvitto på vår träning. Sen måste jag få säga att 9.5 i linförighet satt som en smäck. Men det jag är mest nöjd med är att han håller ihop så fint och har fantastiskt bra fokus.
Vad är ert nästa mål?
I höst är målet att vara klara för högre klass i både spår och sök.
Vad är ditt bästa tips till de som står inför att starta sin första tävling?
Träna massor av ingångar på planen, transporter och uppställning så du känner att det är du och din hund på tävlingsplanen. Ta god tid på dig på tävlingsplan och njut av stunden.
- Informationsansvarig: Web-redaktion
- Träffar: 488
I slutet av 2020 drabbades hela världen av en andra coronavåg. Få tävlingar blev inga tävlingar. Trots det hann några boxerekipage komma ut på tävlingsbanorna.
Anne Sternebrink med Vita (Farickos Vita) 3 år
gjorde ett godkänt BH-prov i Uppsala den 31 oktober 2020. De tillhör NVLO, Närke Värmlands Lokalområde.
Grattis till godkänt BH-prov. Hur var det att göra BH-provet?
Skitnervöst. Mycket för att jag hade tränat själv och att förstå instruktionerna för banan var mer komplicerat än vad jag trodde. Under provet får man ingen kommendering utan du och hunden gör det här själv inför en domare som står tyst och tittar. Det är samma moment som i brukslydnaden med tex linförighet och fritt följ med höger om vänster om, där du själv ska räkna stegen. När jag såg jag att det första ekipaget gjorde precis som jag hade tränat och att det var fel så blev jag nervös. Mitt tips är att träna med någon som kan banan ordentligt.
I BH-prov får du inte poäng utan det handlar om att bli godkänd, varför då?
BH-prov är ett test för att se att du har kontakt med din hund och att du är tävlingsredo för grenarna IGP, BSL och FH. Du ska visa att du har kontroll och pli på hunden. Medan du gör momenten går fyra personer i en fyrkant i utkanten av banan, därefter ska du och hunden göra en åtta kring två ekipage i den stillastående gruppen. Tävlar du sedan i FH-spår är det ingen mer lydnad. I BSL är det lydnad och spår och i IGP ingår även skyddet.
Vad har du och Vita för framtidsplaner?
Nu är planen att köra FH-spår eftersom jag och Vita inte gillar lydnaden. Så vi tar den enkla vägen, för vi älskar att spåra.
Vad är det i FH som passar en boxer?
Jag skulle säga att allt nosarbete passar en boxer. Jag har fortfarande inte har träffat en boxer som inte gillar att jobba med nosen. Och de är duktiga på det, oavsett om det är sök, spår eller nosework. För FH-spår är utmaningen att du måste gå i spårkärnan, går du utanför får du poängavdrag.
Tränar du och Vita några andra grenar?
Vi har tränat viltspår, hon har blivit viltspårschampion och så tränar vi rallylydnad. Rallylydnad är lydnad men det är inte lika strikt som bruks- och lydnadslydnaden. Du får hela tiden prata med hunden och använda händerna. Och då blir det roligare och inte så strikt. Det passar oss.
Cecilia Ling-Vannerus med Fajter (Peer-Otzberg Fajter) 5 år
har tävlat i spår ända upp i elitklass. Nu har de börjat med IGP och den 8 november 2020 tävlade de för första gången i IGP1 i Trollhättan. Med 83-81-85 poäng i de olika delarna spår, lydnad och skydd fick de fina 249 G, vilket betyder att de nu är uppflyttade till IGP2. De tillhör VLO, Västra Lokalområdet.
Grattis till er första start i IGP! Vad är det i IGP som lockar?
Det är skyddet. Jag körde svenskskydd med min Engelaiz Nelson. Med honom blev vi godkända i elitskydd på 90-talet. Nu valde jag IGP för att det inte är någon munkorg som i svenskskyddet, annars älskar jag svenskskydd. Där är det både spår, sök, skydd, uppletande och lydnad. Det är verkligen bruksgrenarnas formel 1.
Vad har man för glädje av att ha tränat en annan gren innan?
Jag ville absolut köra skydd med Fajter om han var lämplig. Men jag ville köra upp honom i andra grenar först för att kroppen och huvudet skulle bli färdigutvecklat och att jag då även fått bra lydnad på honom, som man ju är i stort behov av i skyddsarbetet. Vi började med IGP i november 2019, då var han fyra år och godkänd i Elit spår. Det var min plan, att inte börja förrän dess.
Kommer du fortsätta att tävla i båda grenarna?
Nej, nu blir det bara IGP, jag vill inte blanda de olika grenarna. Det är olika ingångar i lydnaden och olika spårsätt. Bruksspåret är mer jakt och i IGP ska hunden vara som en dammsugare som letar mat. Men kanske vi går tillbaka till elitspår när Fajter är färdig med IGP.
Vad är det mer som skiljer och hur ser era planer ut framåt?
Något som är verkligt roligt är lydnaden i IGP för där jobbar man med driften på ett helt annat sätt. Det ska vara fullt ös och det roligaste i världen för hunden. Jag hoppas få plats i en IGP-grupp på boxerlägret och naturligtvis vill jag gärna tävla på Boxer SM.
Anna Lindqvist och Asta (Asta-Tonika) 5 år
fick sitt tredje uppflyttningsresultat i Startklass i Piteå den 11 oktober 2020 och har därmed efter totalt fem starter tilldelats Lydnadsdiplom Startklass. De bor i Boden och har tillhört det numera nedlagda ÖNLO, Övre Norrlands Lokalområde.
Grattis till uppflytt från Startklass och Lydnadsdiplom Startklass. Hur var tävlingsdagen?
Det var kallt och regnade. Annars var det en helt vanlig tävlingsdag och jag hade Asta på rätt sida energin den dan. Hon vill så gärna göra rätt och hon kan alla moment utantill, så ibland gör hon det innan jag säger till. Tävlingen innan nollade vi de flesta momenten av den anledningen.
Det låter som att Asta är en ganska ovanlig boxer?
Ja, hon är ovanligt förig för att vara boxer. Jag behöver aldrig vara orolig för att hon ska dra iväg eller tappa fokus från mig. Hon älskar all typ av träning. Hon älskar att göra föraren nöjd och hon älskar att arbeta. Hennes starkaste sida är nog uthållighet, hon kan hålla på hur länge som helst. Den största utmaningen att det inte får bli för mycket. Vid tävlingar börjar jag värma upp med lydnadsträning en halvtimme innan för att hon inte ska explodera. Och så försöker jag jobba så att hon inte ska läras sig i vilken ordning saker händer.
Vilket är Astas favoritmoment?
Det fria följet är nog vårt starkaste moment, där har hon den störst förväntningen. Vi har haft mycket gratis på grund av hennes otroliga föremålsintresse. När vi tränade in det jobbade vi först med fooddrive för att sen börja med leksak i armhålan. Förväntan är på topp att snart kommer den. Nu tycker hon det är lika kul ändå, även utan godis och leksak.
Tränar ni något mer än lydnad och hur ser planerna framåt ut?
Vi har tränat IGP förut men det har vi lagt på hyllan. Här är det är dåligt med träningsmöjligheter i IGP och så tycker jag det är en för stor skaderisk. Men jag tänker att vi ska köra spårappellen. Vi kommer såklart fortsätta med lydnaden och tanken är att vi ska bli godkända i Lydnadsklass 1 till sommaren.
I slutet av 2020 drabbades hela världen av en andra coronavåg. Få tävlingar blev inga tävlingar. Trots det hann några boxerekipage komma ut på tävlingsbanorna.
Anne Sternebrink med Vita (Farickos Vita) 3 år
gjorde ett godkänt BH-prov i Uppsala den 31 oktober 2020. De tillhör NVLO, Närke Värmlands Lokalområde.
Grattis till godkänt BH-prov. Hur var det att göra BH-provet?
Skitnervöst. Mycket för att jag hade tränat själv och att förstå instruktionerna för banan var mer komplicerat än vad jag trodde. Under provet får man ingen kommendering utan du och hunden gör det här själv inför en domare som står tyst och tittar. Det är samma moment som i brukslydnaden med tex linförighet och fritt följ med höger om vänster om, där du själv ska räkna stegen. När jag såg jag att det första ekipaget gjorde precis som jag hade tränat och att det var fel så blev jag nervös. Mitt tips är att träna med någon som kan banan ordentligt.
I BH-prov får du inte poäng utan det handlar om att bli godkänd, varför då?
BH-prov är ett test för att se att du har kontakt med din hund och att du är tävlingsredo för grenarna IGP, BSL och FH. Du ska visa att du har kontroll och pli på hunden. Medan du gör momenten går fyra personer i en fyrkant i utkanten av banan, därefter ska du och hunden göra en åtta kring två ekipage i den stillastående gruppen. Tävlar du sedan i FH-spår är det ingen mer lydnad. I BSL är det lydnad och spår och i IGP ingår även skyddet.
Vad har du och Vita för framtidsplaner?
Nu är planen att köra FH-spår eftersom jag och Vita inte gillar lydnaden. Så vi tar den enkla vägen, för vi älskar att spåra.
Vad är det i FH som passar en boxer?
Jag skulle säga att allt nosarbete passar en boxer. Jag har fortfarande inte har träffat en boxer som inte gillar att jobba med nosen. Och de är duktiga på det, oavsett om det är sök, spår eller nosework. För FH-spår är utmaningen att du måste gå i spårkärnan, går du utanför får du poängavdrag.
Tränar du och Vita några andra grenar?
Vi har tränat viltspår, hon har blivit viltspårschampion och så tränar vi rallylydnad. Rallylydnad är lydnad men det är inte lika strikt som bruks- och lydnadslydnaden. Du får hela tiden prata med hunden och använda händerna. Och då blir det roligare och inte så strikt. Det passar oss.
Cecilia Ling-Vannerus med Fajter (Peer-Otzberg Fajter) 5 år
har tävlat i spår ända upp i elitklass. Nu har de börjat med IGP och den 8 november 2020 tävlade de för första gången i IGP1 i Trollhättan. Med 83-81-85 poäng i de olika delarna spår, lydnad och skydd fick de fina 249 G, vilket betyder att de nu är uppflyttade till IGP2. De tillhör VLO, Västra Lokalområdet.
Grattis till er första start i IGP! Vad är det i IGP som lockar?
Det är skyddet. Jag körde svenskskydd med min Engelaiz Nelson. Med honom blev vi godkända i elitskydd på 90-talet. Nu valde jag IGP för att det inte är någon munkorg som i svenskskyddet, annars älskar jag svenskskydd. Där är det både spår, sök, skydd, uppletande och lydnad. Det är verkligen bruksgrenarnas formel 1.
Vad har man för glädje av att ha tränat en annan gren innan?
Jag ville absolut köra skydd med Fajter om han var lämplig. Men jag ville köra upp honom i andra grenar först för att kroppen och huvudet skulle bli färdigutvecklat och att jag då även fått bra lydnad på honom, som man ju är i stort behov av i skyddsarbetet. Vi började med IGP i november 2019, då var han fyra år och godkänd i Elit spår. Det var min plan, att inte börja förrän dess.
Kommer du fortsätta att tävla i båda grenarna?
Nej, nu blir det bara IGP, jag vill inte blanda de olika grenarna. Det är olika ingångar i lydnaden och olika spårsätt. Bruksspåret är mer jakt och i IGP ska hunden vara som en dammsugare som letar mat. Men kanske vi går tillbaka till elitspår när Fajter är färdig med IGP.
Vad är det mer som skiljer och hur ser era planer ut framåt?
Något som är verkligt roligt är lydnaden i IGP för där jobbar man med driften på ett helt annat sätt. Det ska vara fullt ös och det roligaste i världen för hunden. Jag hoppas få plats i en IGP-grupp på boxerlägret och naturligtvis vill jag gärna tävla på Boxer SM.
Anna Lindqvist och Asta (Asta-Tonika) 5 år
fick sitt tredje uppflyttningsresultat i Startklass i Piteå den 11 oktober 2020 och har därmed efter totalt fem starter tilldelats Lydnadsdiplom Startklass. De bor i Boden och har tillhört det numera nedlagda ÖNLO, Övre Norrlands Lokalområde.
Grattis till uppflytt från Startklass och Lydnadsdiplom Startklass. Hur var tävlingsdagen?
Det var kallt och regnade. Annars var det en helt vanlig tävlingsdag och jag hade Asta på rätt sida energin den dan. Hon vill så gärna göra rätt och hon kan alla moment utantill, så ibland gör hon det innan jag säger till. Tävlingen innan nollade vi de flesta momenten av den anledningen.
Det låter som att Asta är en ganska ovanlig boxer?
Ja, hon är ovanligt förig för att vara boxer. Jag behöver aldrig vara orolig för att hon ska dra iväg eller tappa fokus från mig. Hon älskar all typ av träning. Hon älskar att göra föraren nöjd och hon älskar att arbeta. Hennes starkaste sida är nog uthållighet, hon kan hålla på hur länge som helst. Den största utmaningen att det inte får bli för mycket. Vid tävlingar börjar jag värma upp med lydnadsträning en halvtimme innan för att hon inte ska explodera. Och så försöker jag jobba så att hon inte ska läras sig i vilken ordning saker händer.
Vilket är Astas favoritmoment?
Det fria följet är nog vårt starkaste moment, där har hon den störst förväntningen. Vi har haft mycket gratis på grund av hennes otroliga föremålsintresse. När vi tränade in det jobbade vi först med fooddrive för att sen börja med leksak i armhålan. Förväntan är på topp att snart kommer den. Nu tycker hon det är lika kul ändå, även utan godis och leksak.
Tränar ni något mer än lydnad och hur ser planerna framåt ut?
Vi har tränat IGP förut men det har vi lagt på hyllan. Här är det är dåligt med träningsmöjligheter i IGP och så tycker jag det är en för stor skaderisk. Men jag tänker att vi ska köra spårappellen. Vi kommer såklart fortsätta med lydnaden och tanken är att vi ska bli godkända i Lydnadsklass 1 till sommaren.
- Informationsansvarig: Web-redaktion
- Träffar: 722
Hösten 2020 började med ett visst hopp. Coronapandemin hade lugnat ner sig under sommaren och nu gick det äntligen att anmäla sig till tävling igen. Det är dock få tävlingar och boxerekipage under denna period.
Gerda Wirén och Blixtra (Albinsson’s Blixtrande Ronja), 4 år
har tävlat nio gånger i år. Hela fyra gånger har de varit överst på pallen i lydnadsklass 2 och är uppflyttade till klass 3. I högre spår har det blivit en klassvinst, vilket ledde till uppflyttning till elitklass. De tillhör NVLO, Närke Värmlands lokalområde.
Vad är hemlighten bakom era framgångar?
Blixtra skulle göra allt för mig. Jag försöker känna att vi är ett team och det är jätteviktigt att vi har roligt på plan. Sen är jag väldigt tydlig så att det inte blir flamsigt.
Varför tävlar ni i flera grenar?
Tanken var att köra sök också i år men så kom coronan emellan. Vi båda tycker det är roligt att göra lite olika. Nackdelen kan vara att allt blir halvbra så när vi ska tävla lydnad så kör jag bara lydnad innan. Sen så tycker jag det är väldigt roligt att fila på momenten.
Vad är roligast? Att träna eller tävla?
Jag är tråningsnarkoman men det är nog tävlandet som är roligast. Då får jag koll på hur långt vi har kommit och jag gillar när det pirrar i magen på morgonen och man förbereder sig inför starten.
Vilka mål har ni nu?
Först och främst att tävla. Jag vill komma längre och fick jag drömma så vore det att få delta på Lydnads SM en dag. De säger det inte funkar med en boxer så jag vill visa dem. Boxern är minst lika bra som andra hundar, man måste bara komma underfund med dem. Och så måste man ha humor med en boxer - annars funkar det inte!
Andy Hjorth med Diva (Big Heart´s Simply The Best), 2 år
tävlingsdebuterade i startklass och fick ett ej godkänt resultat. De tillhör ÖLO, Östra Lokalområdet.
Grattis till första starten, hur var det att tävla?
Jag kände att jag hade bristande kunskaper i hur en tävling går till. Det var så många år sedan sist. Hade jag tex vetat att vi hade kunnat bryta så hade vi gjort det. För Diva var verkligen splittrad den dagen. Hon var i slutet av skendräktighteten och blev okoncentrerad av alla störningar runtomkring. Hon kan ju alla momenten, även om hon inte tycker lydnad är
det roligaste.
Kommer ni att tävla vidare?
Inte just nu, jag tycker att jag behöver lära mig mer. Men jag vill tävla igen.
Vad skulle få fler att våga börja att tävla?
Jag tror att man skrämmer bort många just för att det är svårt att förstå hur allt går till. Hur fungerar tex poängbedömningen? Hundträning är också otillgänglig då det nästan är hopplöst att få plats på kurser. När jag tävlade för många år sedan med min förra boxer var jag med på många träningstävlingar. Det var jättebra. Jag tror mycket på träningstävlingar, då blir det inte så stort när det väl är tävling. Och förstås är det bra att få träningstips och att träna tillsammans med andra och hjälpa varandra. Sen får man inte bli för besviken när det går fel. Det är ju en hund man har med sig som har sin egen vilja och det har ju också en charm.
Vad har ni för framtidsplaner?
Just nu kör vi mycket uppletande och det gillar Diva. Hon är också väldigt bra på att springa. Så jag tror att både sök och rapport skulle passa henne perfekt.
Malin Slåtteby och Hope (Hausse Hope), 3 år
gjorde ett godkänt BH-prov. De tillhör GDLO, Gävle Dala Lokalområde.
Grattis till godkänt BH-prov. Hur känns det?
Det känns alltid lika skönt när det är klart med BH-provet. Nu kan vi börja träna och tävla på riktigt.
Varför gör man BH-prov?
Det är det behörighetsprov man måste bli godkänd i innan man börjar med skyddsgrenar som IGP och BSL. Den prövar hundens lydnad men också hunden mentalt.
Hur ska du och Hope gå vidare?
Jag har haft tankar på IGP men tyvärr har Hope en del skador som gör att vi nog inte kan satsa på skyddet. Det lutar mer åt FH-spår eller brukspår.
Passar IPG-grenarna en boxer?
Ja, det tycker jag absolut, det är explosiva hundar med fokus. IGP passar en rastypisk boxer som ha rkamplust och föremålsintresse.
Vad tycker du om de nya resultatlistorna?
Det låter jättekul. Boxern är ju en arbetande ras och det är bra att det syns, tycker jag. Den passar för att köra IGP och bruks. Även om jag ofta tränar med andra raser så är det alltid jätteroligt att se boxrar som ör uppe och tävlar i olika grenar. Så jag kommer säkert sitta och kolla i resultaten. Kanske man ser en avelslinje som lyckas extra bra och som man blir nyfiken på till sitt nästa valpköp.
Hösten 2020 började med ett visst hopp. Coronapandemin hade lugnat ner sig under sommaren och nu gick det äntligen att anmäla sig till tävling igen. Det är dock få tävlingar och boxerekipage under denna period.
Gerda Wirén och Blixtra (Albinsson’s Blixtrande Ronja), 4 år
har tävlat nio gånger i år. Hela fyra gånger har de varit överst på pallen i lydnadsklass 2 och är uppflyttade till klass 3. I högre spår har det blivit en klassvinst, vilket ledde till uppflyttning till elitklass. De tillhör NVLO, Närke Värmlands lokalområde.
Vad är hemlighten bakom era framgångar?
Blixtra skulle göra allt för mig. Jag försöker känna att vi är ett team och det är jätteviktigt att vi har roligt på plan. Sen är jag väldigt tydlig så att det inte blir flamsigt.
Varför tävlar ni i flera grenar?
Tanken var att köra sök också i år men så kom coronan emellan. Vi båda tycker det är roligt att göra lite olika. Nackdelen kan vara att allt blir halvbra så när vi ska tävla lydnad så kör jag bara lydnad innan. Sen så tycker jag det är väldigt roligt att fila på momenten.
Vad är roligast? Att träna eller tävla?
Jag är tråningsnarkoman men det är nog tävlandet som är roligast. Då får jag koll på hur långt vi har kommit och jag gillar när det pirrar i magen på morgonen och man förbereder sig inför starten.
Vilka mål har ni nu?
Först och främst att tävla. Jag vill komma längre och fick jag drömma så vore det att få delta på Lydnads SM en dag. De säger det inte funkar med en boxer så jag vill visa dem. Boxern är minst lika bra som andra hundar, man måste bara komma underfund med dem. Och så måste man ha humor med en boxer - annars funkar det inte!
Andy Hjorth med Diva (Big Heart´s Simply The Best), 2 år
tävlingsdebuterade i startklass och fick ett ej godkänt resultat. De tillhör ÖLO, Östra Lokalområdet.
Grattis till första starten, hur var det att tävla?
Jag kände att jag hade bristande kunskaper i hur en tävling går till. Det var så många år sedan sist. Hade jag tex vetat att vi hade kunnat bryta så hade vi gjort det. För Diva var verkligen splittrad den dagen. Hon var i slutet av skendräktighteten och blev okoncentrerad av alla störningar runtomkring. Hon kan ju alla momenten, även om hon inte tycker lydnad är
det roligaste.
Kommer ni att tävla vidare?
Inte just nu, jag tycker att jag behöver lära mig mer. Men jag vill tävla igen.
Vad skulle få fler att våga börja att tävla?
Jag tror att man skrämmer bort många just för att det är svårt att förstå hur allt går till. Hur fungerar tex poängbedömningen? Hundträning är också otillgänglig då det nästan är hopplöst att få plats på kurser. När jag tävlade för många år sedan med min förra boxer var jag med på många träningstävlingar. Det var jättebra. Jag tror mycket på träningstävlingar, då blir det inte så stort när det väl är tävling. Och förstås är det bra att få träningstips och att träna tillsammans med andra och hjälpa varandra. Sen får man inte bli för besviken när det går fel. Det är ju en hund man har med sig som har sin egen vilja och det har ju också en charm.
Vad har ni för framtidsplaner?
Just nu kör vi mycket uppletande och det gillar Diva. Hon är också väldigt bra på att springa. Så jag tror att både sök och rapport skulle passa henne perfekt.
Malin Slåtteby med Hope (Hausse Hope), 3 år
gjorde ett godkänt BH-prov. De tillhör GDLO, Gävle Dala Lokalområde.
Grattis till godkänt BH-prov. Hur känns det?
Det känns alltid lika skönt när det är klart med BH-provet. Nu kan vi börja träna och tävla på riktigt.
Varför gör man BH-prov?
Det är det behörighetsprov man måste bli godkänd i innan man börjar med skyddsgrenar som IGP och BSL. Den prövar hundens lydnad men också hunden mentalt.
Hur ska du och Hope gå vidare?
Jag har haft tankar på IGP men tyvärr har Hope en del skador som gör att vi nog inte kan satsa på skyddet. Det lutar mer åt FH-spår eller brukspår.
Passar IPG-grenarna en boxer?
Ja, det tycker jag absolut, det är explosiva hundar med fokus. IGP passar en rastypisk boxer som ha rkamplust och föremålsintresse.
Vad tycker du om de nya resultatlistorna?
Det låter jättekul. Boxern är ju en arbetande ras och det är bra att det syns, tycker jag. Den passar för att köra IGP och bruks. Även om jag ofta tränar med andra raser så är det alltid jätteroligt att se boxrar som ör uppe och tävlar i olika grenar. Så jag kommer säkert sitta och kolla i resultaten. Kanske man ser en avelslinje som lyckas extra bra och som man blir nyfiken på till sitt nästa valpköp.
- Informationsansvarig: Web-redaktion
- Träffar: 745