Skriv ut
 
 
       
skk.se 
Välkommen till SKKs kommitté för hundars mentalitets, KHM, nyhetsbrev!

Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som är intresserad av och involverad i arbetet med hundars mentalitet och beteende. Nyhetsbrevet ska i kombination med webbplatsen skk.se och tidskrifterna Hundsport och Hundsport Special förhoppningsvis ge dig en god bild av vad som händer inom detta ämnesområde som är prioriterat inom organisationen. Du får gärna vidarebefordra nyhetsbrevet till dina vänner! 

Tusentals hundar BPH-beskrivna 2015! 

Över 2500 hundar deltog på SKKs egen Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, år 2015. Så här ser topplistan ut över de flitigaste besökarna på BPH-banorna:

1. rhodesian ridgeback
2. labrador retriever
3. golden retriever
4. staffordshire bullterrier
5. nova scotia duck tolling retriever
6. perro de agua espanol
7. american staffordshire terrier
8. lagotto romagnolo

För de sju totalt mest beskrivna raserna finns så kallade 200-analyser av BPH-resultaten. 


 
Succé för BPH-montern! 

Det blev rusning till montern för SKKs Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, på Stockholm Hundmässa! I montern presenterades BPH med film- och informationsmaterial av entusiasterna Helena Frögéli, Curt Blixt och Ninni Ottervald. Allra populärast blev den lättsamma frågequizen ”Vilken hundtyp är du?” där besökaren genom att svara på sex frågor fick sin personlighet karaktäriserad som jakthund, vinthund, vakthund etc. Såväl SKKs nye ordförande Pekka Olson som SKKs vd Ulf Uddman kom och kryssade frågeformuläret. Båda två blev sällskapshundar! Den som gjort quizet fick en liten pin att fästa på bröstet där det framgick vilken hundtyp man liknade.
 

 
Maritha ordförande ännu en period! 

Vartannat år hålls Kennelfullmäktige, SKKs högsta beslutande organ. Här väljs styrelsen för den nästkommande verksamhetsperioden. KHMs ordförande Maritha Östlund- Holmsten var tidigare suppleant i CS men valdes vid KF hösten 2015 in som ordinarie ledamot. Maritha fortsätter som KHMs ordförande under ännu en aktiv och innehållsrik period! Ny adjungerad till KHM är professor Erling Strandberg, Sveriges lantbruksuniversitet medan Liz-Beth Carlsson Liljeqvist, ledamot sedan start 2009, lämnar kommittén.
 

 
Sökes: PR-person till BPH! 

Inom Kommittén för hundars mentalitet, KHM, finns arbetsgruppen för BPH. Den arbetar bland annat med information och marknadsföring av beskrivningen. Det innefattar annonser, kampanjer, klubbutskick m m. BPH-arbetsgruppen avser nu att knyta till sig en PR-kunnig person som vill vara delaktig i detta arbete. Uppdraget är ideellt. Är du proffsig och har kännedom om marknadsföring och reklam, dessutom tid, idéer och engagemang – hör av dig till Helena Frögéli på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .
 

 
Västgötaspetsklubben satsar på BPH! 

Specialklubben för Västgötaspets, SKV, fyller 40 år 2016 och firar det med att göra en stor satsning på att få fler hundar av rasen BPH-beskrivna. Det innebär bland annat att varje hund får sin deltagaravgift subventionerad med 300 kr. Klubben planerar också att ha en särskild provhelg i Borås under april månad och att uppmärksamma BPH i sin klubbtidning.
 

 
Rosett i svart och orange 

Om din hund har genomfört Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH är du berättigad att köpa en fin rosett som bevis på ert deltagande. Rosetten finns hos din BPH-arrangör. De första 1000 st rosetterna som KHM beställde tog snabbt slut men nu finns den åter i lager!
 

 
Projekt - att beskriva hundraser 

KHMs projekt ”Att beskriva hundrasers mentala egenskaper och beteende” går framåt och under våren kommer det framställda dokumentet att provköras av tolv special- och rasklubbar: 

• Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige
• Svenska Bretonklubben
• Svenska Golden Retrieverklubben
• Svenska Grand Danois Klubben
• Svenska Gråhundklubben
• Svenska Klubben för Engelsk Bulldogg
• Svenska Kuvaszklubben
• Svenska Pudelklubben
• Svenska Slovensky kopovklubben
• Svenska Weimaranerklubben
• Svenska Welsh Corgiklubben
• Svenska Wheatenterrierklubben

I juni 2016 ska klubbarna vara färdiga och därefter justeras projektmaterialet utifrån pilotgruppens synpunkter. Målet är att samtliga klubbar inom organisationen så småningom ska kunna använda sig av modellen för att på ett bra sätt kunna redogöra för rasens egenskaper, beteende och mentalitet. 


 
Regelrevideringsår 

SKK-organisationens regelverk, dvs de bestämmelser som finns för prov, tävlingar, valpregistrering mm, har en låsningsperiod på 5 år. Det betyder att under den tiden görs inga ändringar i reglerna. Ett halvår innan en ny låsningsperiod inträder ska ändringar och omarbetningar vara klara och fastställda av respektive ansvarig kommitté, för att sedan träda i kraft 2017-01-01. För KHMs del omfattar ansvaret regelverken för Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH, Mentalbeskrivning Hund, MH, och Mentaltest, MT. Januari 2017 påbörjas en ny låsningsperiod som löper fram till och med år 2021. 


 
Stort intresse för ämnet beteende på Forskningsseminariet i november 

I slutet av november 2015 arrangerades seminariet "Forskning till nytta för hund & katt" i Stockholm. Syftet med dagen var att presentera de forskningsprojekt som fått bidrag från Agrias och SKKs Forskningsfond och visa hur forskningen gynnar våra husdjur. 
Under dagen hölls 50 spännande föreläsningar för 400 intresserade deltagare. Genom åtta miniseminarier och en posterutställning fick vi en inblick i nordisk forskning om hund och katt från de senaste tio åren. Ett populärt ämne var hundars beteende ur olika aspekter. Föreläsningarna finns filmade. 


Populär utbildning på distans

SKKs första distansutbildning startade januari 2015. Ämnet var Hundens beteende och utbildningen utgör en grundläggande orientering om hundars egenskaper, språk och mentalitet. Hundens beteende blev redan initialt mycket populär och under fjolåret arrangerads hela 44 kurser med sammanlagt ca 700 deltagare. Tekniskt har den digitala utbildningen, som arrangeras av SKKs Utbildningskommitté i samarbete med Studiefrämjandet, fungerat smidigt och utvärderingarna visar en mycket hög grad av nöjda deltagare där hela 98 % skulle rekommendera kursen till en vän. Planen för 2016 är att fortsätta att erbjuda ytterligare utbildningstillfällen. Nästa distansutbildning från SKK kommer att bli Uppfödarutbildningen! 

Svenska Kennelklubben • 163 85 Spånga • 08-795 30 00
 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Sunday the 16th - Klint & Klant Konsult.