sverkerVad är Bruksprov? 

I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.
Spår går ut på att en hund, kopplad i spårlina till föraren, följer en markbunden vittring av en människa. I spåret är träpinnar utlagda som hunden ska markera eller ta upp och lämna till föraren.
Uppletande är ett moment som dyker upp i Högre klass där hunden ska söka av ett område där det finns ett antal föremål utlagda. Hunden ska sedan plocka föremålen och komma in och avlämna till husse eller matte. 



Vem kan anmäla sig till denna grupp? 

Alla! Oavsett om du är nybörjare eller erfaren är du välkommen.



✨✨Vi har ställt lite frågor till Sverker✨✨



Vem är Sverker Lindblad? 


Jag blev SBK.instruktör ungefär samtidigt som jag blev bruksdomare och skyddsfigurant ca -93. Har varit instruktör för väktarhundförare sen år 2000 och sen ca 2008 tränat specialsök med inriktning sprängmedel samt narkotika.
På frågan hur länge jag har haft hund och tävlat så är svaret mycket länge, tillräckligt länge för att hunnit med att tävla 22 SM i skydd med tio olika hundar.
Viktigast med hundträning är att vi, dvs jag och min hund ska ha kul. Kan jag träna så hunden blir imponerad av mig och jag av den så faller många bitar på plats. 😊 



Vad kommer ni hitta på under veckan i er grupp? 

Jag tycker om att tänka utanför boxen och även spänna bågen utan att den brister, men gör (nästan) aldrig egna påhitt utan att först gå igenom med förarna så vi är på samma linje.
Under en vecka hinner man med mycket och deltagarna får vara delaktiga i upplägg så vi kan hinna med mer än spår som uppletande, lydnad och kanske hårda spår och om tid finnes även lite specialsök (bra för noskonditionen)



Bästa belöningen i spåret? 

Det är hunden som avgör vad som ger en optimal belöning i spåret, kan vara näring, kan vara näring i burk, kan vara leksaker eller för vissa att bara pinnarna är belöning nog, det kan vara socialt, kan ibland behövas någon form av jaktretning med rörliga apporter osv. 



Bästa tips för en nybörjare i spår? 

Våga träna, bättre att det blir lite fel än att det inte blir något alls och har man gjort fel får man göra om och göra rätt istället. 



Vad ser du mest fram emot på årets Boxerläger? 

Kul att träffa nya ekipage och förhoppningsvis kunna sporra och motivera men är även en kick för egen del att lära ut och ibland stöta på problem som man gemensamt löser som i slutänden blir glada förare med nöjda hundar och då också en nöjd instruktör. 😊