Rekommendationer Spondylos

Spondylos är en inflammatorisk degenerativ sjukdom på hundens ryggrad. Det bildas utväxter, osteofyter, som kan förekomma på sidorna, på undersidan eller ovansidan av ryggraden. Det börjar ofta i nacke eller början av ryggen för att sen öka med tid.

Spondylos hos äldre hundar är inte ovanligt oavsett ras, men hos just boxer börjar det redan vid nio månaders ålder. Den utvecklas som snabbast upp till tre års ålder, för att sen sakta ner i utvecklingen. Spondylos ses vid vanlig röntgen.

Våra svenska bilder skickas ner till tyska boxerklubben för avläsning.

Kommittén för Avel och Hälsa kommer att arbeta för att få spondylos registrerat som ett officiellt hälsoprogram hos SKK, därvidlag kommer plåtarna också att läsas av i Sverige.

Känd status på spondylos från 1 januari 2018

Från och med 1 januari 2018 är känd status på spondylos ett krav för valphänvisning på Boxerklubbens webbplats. Ryggen ska röntgas efter två års ålder och sker hos veterinär. Plåtarna skickas sedan till tyska Boxerklubben för avläsning.

Klicka på bilderna här nedan för att ladda ner dokumenten

loggaInstruktionerSpondylos     loggaRontgenremiss201909     loggaOversattningSpondylos201909

De hundägare som har spondylosröntgat sina hundar och gett sitt tillstånd att resultatet publiceras finns i nedanstående lista. Listan är sorterad på hundens namn i stamtavlan.

Ladda ner listan över röntgade hundar

Vill du veta mer? Hur rehabiliterar jag min spondyloshund?
tileBoxerbladetSpondylos