Rekommendationer Spondylos

Spondylos är en inflammatorisk degenerativ sjukdom på hundens ryggrad. Det bildas utväxter, osteofyter, som kan förekomma på sidorna, på undersidan eller ovansidan av ryggraden. Det börjar ofta i nacke eller början av ryggen för att sen öka med tid.

Spondylos hos äldre hundar är inte ovanligt oavsett ras, men hos just boxer kan det börja redan vid nio månaders ålder. Den utvecklas som snabbast upp till tre års ålder, för att sen sakta ner i utvecklingen. Spondylos ses vid vanlig röntgen.

Boxerklubbens rekommendation är att ryggen ska röntgas efter två års ålder. Röngen sker hos veterinär. Bilderna skickas sedan antingen ner till tyska boxerklubben för avläsning där eller till svensk avläsning av veterinär Lennart Sjöström.

 

Klicka på bilderna här nedan för att ladda ner dokumenten som gäller för avläsning i Tyskland

loggaInstruktionerSpondylos     logoSpondylosIRontgenremissSjostrom     loggaOversattningSpondylos201909

 

Klicka på bilden nedan för att ladda ner dokument som gäller för avläsning i Sverige

logoSpondylosIRontgenremissSjostrom

 
Resultat från spondylosröntgen publiceras i nedanstående lista. Där ingår de hundar vars röntgenbilder skickats till Tyskland och där ägaren gett sitt tillstånd, och samtliga röntgenbilder som skickats för svenska avläsning av Lennart Sjöström. Listan är sorterad på hundens namn i stamtavlan. Hundar markerade med avvikande färg har ej uppnått 2 års ålder vid röntgentillfället.
 

• Lista över spondylosröntgade hundar

 

Vill du veta mer?

Klicka på länken till Boxerbladets tema om spondylos.


tileBoxerbladetSpondylos