Aktivera din boxer

Att aktivera sin boxer är viktigt. Det stärker er relation och ger din boxer en roligare och mer tillfredsställande tillvaro. Är man inte intresserad av att tävla med sin boxer finns det ändå många sätt att aktivera sin boxer. Det viktiga är att man gör det och att man har roligt tillsammans.

Antingen låta sig inspireras av någon av tävlingsgrenarna och tränar några av dem utan målet att tävla. Då behöver man inte ta någon större hänsyn till regler utan kan vara mer fri men man kan naturligtvis aktivera sin boxer på många andra sätt.

Nedan följer ett antal exempel på enkla övningar som man kan låta sig inspireras av. Gemensamt för många av dem är att man uppmuntrar sin boxer att arbeta med sitt luktsinne. Det är krävande och kräver mycket koncentration men de allra flesta tycker det är jättekul.

julle

Godisträd

Välj ut ett träd med grov bark, gärna gammal tall. Sätt din boxer en bit därifrån och göm sedan små godisar i barken på trädet. Låt sedan din boxer använda nosen för att leta reda på godisarna. Ha lite tålamod men har din boxer ändå lite svårt att komma igång och förstå uppgiften kan du hjälpa till och hitta en av godisarna. Du kan öka svårighetsgraden genom att inte låta din boxer se när du planerar ut godisarna eller öka ytan/minska antalet godisarna som du gömmer.

godis

Kottsök

Plocka upp en kotte längs promenaden. När du hållit i den en stund och den har fått din doft sätter du hunden eller tar den i halsbandet. Kasta sedan kotten, gärna under ett träd där det ligger många andra kottar. Låt sedan din boxer leta reda på kotten och när hen hittar rätt kotte bland dem berömmer du och busar. Öka svårigheten t.ex. genom att hålla kotten under kortare tid. Saknar du kottar funkar det lika bra att använda en pinne eller en leksak du har med dig. Är det ett lite större föremål kan man kasta ut det bland snåren vid sidan av vägen. Det viktiga är att din boxer använder näsan för att hitta föremålet.

Saksök inne

Ta fram din hunds favoritleksak och busa lite tillsammans. När du ökat intresset för föremålet får du din boxer att stanna i det rum ni befinner er i medan du tar leksaken och gå in i ett angränsande rum och gömmer den. Om din hund kan sitta still på kommando uppmanar du den till det när du lämnar rummet eller så stänger du dörren. Uppmana sedan din boxer att leta reda på leksaken. Det viktiga är att din boxer använder näsan för att hitta föremålet.

hiFive

Hundparkour

Går att göra både i skogen och i tätort. Uppmana din boxer att hoppa upp på en sten, att hoppa från en sten till en annan, gå balansgång på ett nedfallet träd, hoppa upp på en parkbänk, trycka på “Herr Gårman-knappen” vid övergångsstället,... Bara fantasin sätter gränser.

Ordförståelse

Sätt gärna ett ord på vad din boxer ska göra och se hur din boxers ordförståelse utvecklas med tiden.

Tips önskas

Har du ett sätt som du brukar aktivera din hund tipsa gärna oss i redaktionen så lägger vi upp det här på sidan. Maila gärna webbredaktionen@boxerklubben.org