Skriv ut

LOGO RGB

Dagens fråga

av Towe

Lite då och då slänger vi ut en fråga med syfte att få i gång reflektioner och att vi kan samlas kring något specifikt ämne. Frågorna brukar kommenteras flitigt av deltagarna och sen kan det summeras av någon av mentorerna. Vi presenterar frågorna på webben så att även ni kan reflektera men i de fall det hänvisas till någon deltagare i facebookgruppen i sammanfattningen så står det xx. I övrigt är texten direkt tagen från facebookgruppen.

Dagens fråga: När du tränar, tänker din hund på uppgiften eller belöningen? 

Towe kommentar: Ska se om jag kan sammanfatta. Första av allt är det ju inte lätt för oss att veta vad hunden ser som belöning och vad den ser som uppgift. Spår t ex är ju ganska självbelönande och det kan ju agility också vara. Många moment är roligare än andra osv. Vad jag är ute efter är om hunden rent träningsmässigt har kommit på att vägen till belöningen är att FÖRST göra en specifik uppgift och att fokusen ligger på att verkligen anstränga sig att göra uppgiften tillräckligt bra för då kommer utdelningen. Att t ex i fotgåendet ha en hund som tänker "nära benet, nära benet" istället för "får jag bollen, får jag bollen". 

Som xx skrev ser hon skillnaden i fotgående och i övningar på avstånd. Några av er gav exempel på externbelöningar etc. Med lite träning kan vi få hundarna att jobba för belöningen men under tiden den jobbar släppa tanken på själva belöningen och koncentrera sig på uppgiften. Laborera med olika heta belöningar och fundera hela tiden på om det är en hjälp, stjälp eller en belöning. Väckte det några nya tankar? Eller frågor?

Dagens fråga: Vad motiverar dig att träna? Vad är ditt bästa tips när motivationen tryter? 

Towe kommentar: Träna för tävling är en stor motivation för mig, däremot vet jag inte riktigt vad det är i själva tävlingsmomentet som gör det så lockande. Jag tror därför att det är måluppfyllelsen i sig som är motiverande, att bygga små pusselbitar som sedan blir till någon helhet och som går att bygga vidare på... luddigt kanske? Sen tycker jag väldigt mycket om att se glädjen hos min hund och jag tycker väldigt mycket om att träna tillsammans med mina träningsvänner och att instruera mina kursare. Jag tycker jättemycket om att se andra uppfylla sina mål också! Men utan tävlingsmålet skulle jag inte träna lika mycket och inte heller på samma sätt. i perioder när jag inte har någon tävling i sikte eller om jag har fått längre förhinder på en av hundarna pga tex hälsoproblem då tappar jag motivationen för ordentlig träning. DÅ tar jag fram kalendern och börjar sätta nya eller andra mål men kalendern måste fram för att motivationen ska komma tillbaka :)

Dagens fråga: Har er hund något speciellt standardbeteende som den tar till oftare än andra? T ex lägger sig, sätter sig framför eller i fotposition? 

Om den har det, varför tror du att det är just det den tar till och är det ett önskvärt beteende?  

Towe kommentar: Min hane slänger sig ofta ned i ligg både från sidan och framifrån och tycker att han är bäst i världen. Min tik slänger sig in i fotposition så fort jag ställer mig upp rakt. Jag har mer nytta av det sistnämnda. Självklart har jag mig själv att skylla i båda fallen då det är något jag har belönat mycket och bra. 

Ibland kan det vara bra att ha särskilda beteenden som de bjuder på som standard men balans är ett nyckelord även här. Om min hund jättegärna strävar efter t ex ögonkontakt för att det är det som har lönat sig mest och bäst under en lång tid så kan det finnas en extra tröskel att ta sig över för att göra ett beteende som t ex inte sker rakt framifrån. Men att ha ett fint och användbart beteende som hunden kan använda för att starta upp en träning tycker jag är bra att ha i alla fall.

Dagens fråga: Om det blir fel vad gör du då? Definiera gärna vad som menas med att det blir fel också, alltså ta med några konkreta exempel.

Towes kommentar: Den här frågan var lite klurig tror jag. Gör om och gör rätt har flera sagt och det passar ofta bra vid inlärning då man inte vill att hunden ska börja tveka. Att bara belöna det man vill ha mer av helt enkelt. I andra fall när hunden börjar kunna tex ett moment men väljer att ignorera eller inte ta i så mycket som man vet att den kan eller slarvar kanske man lägger in något felkommando och snuvar hunden på belöningen, retas lite med den och ser om det är vägen till att hunden anstränger sig bättre nästa gång. Man måste prova sig fram för att bygga ett system som passar för hunden. Blir hunden bättre eller sämre när något har blivit fel? Blir du bättre eller sämre? Igen så ska lydnad vara kul både för dig och hunden och det kan vara schysst att hitta ett system som är tydligt för er båda. Vi kommer återkomma till detta så fortsätt fundera.

Dagens utmaning: I dag kommer ingen fråga utan mer en utmaning, eller kanske en uppmaning. I de filmer som ni gör formulera då tydligt VAD det är du tränade eller ville uppnå under klippet. 

Exempel: idag tränade jag på gripande av apportbocken (istället för idag tränade jag på apportering), eller exempel 2; i den här filmklippet tränar jag på position i fria följet (istället för idag tränade vi på fritt följ). Om det är tydligt för dig så blir det också tydligt för hunden och du vet enklare VAD du ska belöna. Som en bonus kommer både du själv och träningskamrater lättare kunna analysera i detalj och ge bra feedback.

 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Sunday the 21st - Klint & Klant Konsult.