Skriv ut

LOGO RGB

Fotgående

Här får ni se lite hur jag jobbar med fotgåendet på mina hundar! Här Vilda 8,5 mån. Jag jobbar otroligt mycket med hundarnas attityd och vill att de ska ha hög svansföring och rejält tryck i stegen. Jag har jobbat utefter fokusmodellen "baklängeskontakt", som jag skrev om i förra boxerbladet, vid inlärningen. 

Jag lär alltid mina hundar att kunna fokusera långa raksträckor innan jag överhuvudtaget blandar in svängar och halter. De jobbar jag med parallellt för sig. Om min hund inte har rätt fokus, som innebär ihängande kontakt hela tiden, eller rätt intensitet/motivation, så går jag heller inte framåt. Då brukar jag tänka till om jag behöver förändra något, kanske byta uppvärmningsätt, byta leksak, godis etc. För att se vad som triggar min hund bäst att hålla fokus och att vilja med GLÄDJE följa mig med kontakt! 

Har jag rätt fokus/attityd och hunden ändå släpper för en störning, ger jag felsignal direkt och på den här hunden så retas jag "positivt" med leksaken, för att påvisa att om man inte anstränger sig så förlorar man sin belöning. Alla hundar "köper" inte denna variant, speciellt inte lite utåtriktade hundar som måste ha kontroll på allting runtom för det mesta. Då kanske man måste ge en TYDLIGARE felsignal i form av ”Nej”, peta till hunden eller vad som nu krävs för att hunden ska förstå att det inte är ok att släppa fokus. Men det under förutsättning att hunden vet sin uppgift. 

Om jag måste ge tydligare felsignal så är jag väldigt snabb med att belöna upp hunden socialt så fort den tittar tillbaka på mig. Jag lyfter alltså upp hunden till samma glädjenivå som innan. Jag vill inte att hunden ska lära sig obehag eller att den ska känna sig misslyckad. Så får jag upp attityden igen, så börjar jag om och belönar när hunden gör rätt igen! 

Jag har också olika sätt för att belöna positionen och attityden. Som ni ser på den här filmen så skiftar jag mellan att ha leksak i höger hand och i armhålan. Jag aktar mig för att ha den för mycket i armhålan, då det är väldigt lätt att man lurar sig själv till om hunden har förstått att gå där med kontakt eller om den bara går där för att det finns en leksak att följa. Däremot använder jag den där för att få till en snygg position på Vilda. Och som ni ser jobbar hon på fint även när jag har leksaken i högerhanden, med samma attityd, fokus och position. Jag kör också alltid några sträckor med ingenting framme i händerna eller i armhålan på samma pass, för att hon ska lära sig att jobba ändå. Och när jag kör utan sak framme så belönar jag socialt med mig själv (springer runt och klappar i händerna och ser allmänt fånig ut, innan jag rycker fram leksaken ur fickan. För det är ju så det blir på tävling! 

Då min MÅLBILD är en ganska sprallig hund med högt tryck i, ska utstråla härlig energi och glädje, är det det jag ser till att belöna. Och jag jobbar mindre med detaljer och stadga i fotgåendet än så länge, då jag vet att det gärna dämpar hundens attityd. Däremot ser jag till att ge rätt belöningsförväntan, så precisionen faller på plats ändå i det här stadiet! Jag kommer fortsätta att träna på uthållighet och attityd ett tag till, utan att blanda in svängar och halter. De ska jag ta tag i att jobba med separat!

 

 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Sunday the 21st - Klint & Klant Konsult.