Artiklar som tidigare har funnits på startsidan

 

OBS! Artiklarna är inte uppdaterade. Detta innebär att informationen i dem inte nödvändigtvis är aktuell eller korrekt längre. 

Tillbaks till startsidan

 


 

Nu är kalendrarna på väg ut!

kalenderutskick

Nyhetsbrev

Första nyhetsbrevet ute för ATIBOX 2018 - Du hittar det på atibox2018.org

 

Ny uppdaterad info om Boxerträffen och LO-konferensen 28 – 29 oktober i Eskilstuna!

Vi har nu fått besked om att Åke Hedhammar, forskare på SLU och adjungerad till SKK:s avelskommitté, kommer att medverka på plats på nästa helgs Boxerträff. Han ska berätta om SKK:S förslag att ta bort knäscreening på vår ras och om ny forskning för att ta reda på varför vi har knäskador på boxern upp i högre ålder.

Åke Hedhammar ska också informera om nya lovande fynd inom Renal Dysplasi samt det forskningsprojekt som Sv Boxerklubben tillsammans med två andra rasklubbar beviljats från SKK:s utvecklingsfond, projektet drivs av SLU.

På plats finns också Pia Lannermalm, hon berättar om det arbete kring Renal Dysplasi som bedrivs på Cambridge University i Storbritannien.

Och missa inte LO-konferensen på lördagen, vi diskuterar framtiden för våra lokalområden – där du som medlem är aktiv – kom, var med, diskutera och påverka. Sista anmälningsdag fredag 20 oktober! Alla medlemmar är välkomna.

pdf Program

Boxertraff2017 c

kalender2018

Boxertraff2017

Tyvärr har det blivit ett fel i programmet för vår boxerträff och LO-konferens sista helgen i oktober, här kommer den rätta, LO-konferens på lördagen 28 oktober och Boxerträff på söndagen 29 oktober. Vi hoppas att det inte ställer till problem och önskar er hjärtligt välkomna att anmäla er!

Boxerklubben medlem draghundsförbundet

Nu är det bekräftat att Svenska Boxerklubben är medlemmar i Svenska draghundsförbundet och man kan alltså tävla officiellt för Svenska Boxerklubben!

Årets sista boxerspecial

Har du kommit ihåg att till årets sista boxerspecial, nämligen MÖLO's den 3 september? Sista anmälningsdag är 17 augusti.

Anmäl dig här

 

Problem med kontaktformulär

Just nu har vi problem med olika formulär på boxerklubben.org, och specifikt med s.k. "captcha". Detta gör att du ibland inte kan skicka in beställningar, frågor mm. Jag försöker att arbeta bort problemen efterhand som jag identifierar dem.

Råkar du ut för dessa problem, var vänlig att meddela Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

//webmaster


 

LO-Boxertraff2017

MÖLO läggs ner!

Vid ett extra melemsmöte 10 juni beslutades att lokalområdet skulle läggas ner. Läs mer i PDF:en nedan

Ladda ner PDF...

 

annonsSM

Anmälningstid förlängd

Anmälningstiden till VLO:s boxerspecial är förlängd till 24 maj.

Anmäl dig här

 


 

JUDY HORTON-puff 16maj

Lycka till

Svenska Boxerklubben önskar Twinbox Valiant med förare Torbjörn Johansson ett stort lycka till på Atibox IPO VM.

Atibox IPO VM äger rum nu till helgen 28 april – 30 april i Dombóvár i Ungern. I år är Valle och Tobbe det enda svenska ekipaget.

Mer info på atiboxwm2017.hu och www.facebook.com/events/893734037425575

 


 

Checka nosen

korrektInkorrekt

Följer din boxers nos rasstandarden? Var med på Boxerbladets högst ovetenskapliga undersökning av de svenska boxernosarna. Följ också vår artikelserie om rasstandard "Vart är boxern på väg?" med start i Boxerbladet nummer ett 2017. 

Vad säger rasstandarden om noslängden? "Nosryggens längd skall förhålla sig till skallens längd som 1:2, (mätt från nosspetsen till inre ögonvrån respektive från inre ögonvrån till nackknölen)." 

Gör så här: 

huvudetsProportioner

Det går bra att mäta med ett snöre. Mät först från nosspetsen till inre ögonvrån. Räkna alltså inte med underkäken som sticker ut framför nosspetsen. Om du dubblar det här måttet ska det bli lika stort som ditt nästa mått, skallens längd. Skallen mäter du från inre ögonvrån till nackknölen. Här ska du inte mäta längs den rundade skallen utan syfta ut ett rakt mått parallellt ovanför skallen. Om det dubbla nosmåttet är kortare än skallens längd så är nosen för kort. 

Vi har tyvärr problem med att få omröstningen på Checka nosen att fungera. Skicka istället ditt resultat till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så uppdaterar vi omröstningsresultatet allt eftersom resultaten kommer in.

Ordförande har ordet april 2017

Det har gått en månad sedan Svenska Boxerklubbens LO-konferens och Boxerfullmäktige då föreningen fick en delvis nya styrelse (AS).  En månad som till stor del bestått av att vi nya ska oss in i det stora viktiga arbete tidigare AS gjort.

Läs mer...

 


 

ATIBOX 2017 i Slovenien

Ska du åka till ATIBOX i Slovenien? 

Boxerklubben behöver hjälp med att på plats informera om  ATIBOX 2018. Kan du hjälpa till??

Kontakta Hannah Gabrielsson på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller +46 707 99 90 81

atibox2018

Rättelse

Det smög sig in ett fel i rapporten från Boxerfullmäktige och LO-konferensen i Boxerbladet 1 2017. Den nya reviderade RAS (Rasspecifika Avelsstrategi) har arbetats fram av Kommittén för Avel och Hälsa och godkänts av AS (avdelningsstyrelsen). Beslutsgången sker sedan enligt följande:

“Aktuell specialklubb/avtalsansluten klubb godkänner RAS och skickar in den reviderade versionen till SKK/AK som utser granskare som skriver ett utlåtande och föreslår fastställan eller återremittering.”

 

Sista ordet

Nu är det över! Mina fem år som ordförande i Svenska Boxerklubben har varit mycket givande för mig personligen och jag hoppas att det också har varit det för Boxerklubben!

Vem hade trott för fem år sedan!

 • att Svenska Boxerklubben skulle få arrangera ATIBOX Boxer World Show i Sverige 2018. Arrangemanget som vanns i konkurrens med Portugal och Italien.
 • att BoxerSM skulle bli så populärt att till exempel hotellrummen i Tånga redan är uppbokade i mars månad.
 • att Boxerlägret också är så omtyckt att man måste "hänga på låset" när anmälningarna öppnas klockan 24.00 för att få deltaga.
 • att Boxerklubben skulle få rätt i en överklagan av SBK/FS fattat beslut.
 • att Boxerbladet skulle bli så populärt!

Det har också förekommit negativa händelser för Boxerklubben bland annat vid;

 • revideringen av mentaltesten
 • revideringen av utställnings- och championatsregler
 • personangrepp i sociala medier
 • SBKs agerande mot personer när det gäller MT revideringen och cert utan provmerit

Nu när jag avgår som ordförande efter fem år så är det med vemod, då vi går in i en period som är mycket viktigt för Boxerklubbens framtid. Men jag tror att det enbart är positivt för Boxerklubben att det sker en förändring i Boxerklubbens ledning. Jag hoppas för min egen del att Boxerklubbens ledning fortsätter det arbete som är påbörjat. Jag tror att det kan bli lättare i kontakten med SBK då vi visat vägen att Boxerklubben är något att räkna med.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla som under dessa fem år givit mig så mycket och framförallt till de personer som arbetat ihop med mig i avdelningsstyrelsen, Boxerbladet och BoxerSM. Boxerlägret har jag inte varit inblandad i men ni som arrangerat detta har gjort ett fantastiskt arbete.

Ni alla har varit fantastiska!

Men ni slipper mig inte helt, utan jag fortsätter tillsammans med Maritha Östlund Holmsten som ansvarig för ATIBOX Boxer World Show i Malmö, den 26 – 27 maj 2018.

Ett stort Tack till mina styrelsekamrater i avdelningsstyrelsen för den mycket uppskattade gåvan!

IMG 7157 Tacktavla AS

Hälsningar

AndersNy sajt

Kolla gärna vår nya sajt atibox2018.org

Här hittar du all viktig info om Atibox 2018 i Malmö

 

Ny styrelse (AS) i Boxerklubben

Årets boxerfullmäktige genomfördes i Växjö i helgen, med Lokalområdeskonferens på lördagen och BF-möte på söndagen. Och då valdes också en delvis ny styrelse:

Ny ordförande Lotta Johansson, journalist, boxerägare/uppfödare och sitter i ÖLO:s styrelse. 

Nya ledamöter; Towe Melander, rektor och jobbar med vuxenutbildning, utbildad instruktör, boxerägare, också ledamot i ÖLO-styrelsen, samt Sofia Dunder, jobbar i sjukvården och tidigare ordförande i NVLO, boxerägare/uppfödare. Ny suppleant är Lotta Stenström, för många i Boxerklubben känd som den som har hand om oss medlemmar!

Eva Jacobson, kassör blev omvald. Kristin Bergström, sekreterare, Pernilla Sundberg, vice ordförande, Hans Åhnström, ledamot, och Elisabeth Wahlström, suppleant, har mandattid kvar.

Vår tidigare ordförande, Anders Härnman, jobbar med full kraft vidare med ATIBOX 2018 i Malmö liksom Maritha Östlund-Holmsten, boxerevenemanget alla kategorier nästa år!

Stort tack till de avgående i AS – för det stora och viktiga arbete ni gjort och kommer att fortsätta med för vår ras – BOXERN!

I kommande Boxerblad och här på boxerklubben.org kommer snart mer information från LO-konferensen och BF liksom utförligare presentation av den nya styrelsen.

 

Lansering av atibox2018.org

På LO-konferensen i Växjö lanserades den nya sajten för Atibox 2018, atibox2018.org. Kolla gärna in den och glöm inte att titta på lanseringsvideon om du inte redan gjort det. Videon hittar du här vimeo.com/boxerklubben/atibox2018.

2017-01-15

Reviderade regler för valphänvisning

De reviderade reglerna gäller fr.o.m. 1 juni 2017.
Reglerna för hjärtundersökning och ryggröntgen gäller fr.o.m. 1 januari 2018.

För registrering av valpar gäller Svenska Kennelklubben/SKKs registreringsregler. Alla uppfödare är skyldiga att känna till dessa och löpande hålla sig informerad om vad som gäller inför registrering av varje kull. SKKs registreringsregler finns att läsa om på www.skk.se. Dessa kan också rekvireras från SKK, tel 08-795 30 00.

Svenska Boxerklubbens valphänvisning omfattas av ett eget regelverk som gäller för att få valphänvisning via Svenska Boxerklubben. Dessa har reviderats i januari 2017.

Läs mer...

 


Svenska Boxerklubben har beslutat om reviderade valphänvisningsregler

I grunden gäller Svenska Kennelklubbens registreringsregler för att registrera valpar, dessa kan du läsa om på www.skk.se under uppfödning/regler, riktlinjer och lagar/SKKs registreringsregler. Där är det VIKTIGT att läsa ”allt”, särskilt de Allmänna bestämmelserna och Särbestämmelserna.

Särbestämmelserna för grupp 2 börjar på sidan 27.

I registreringsreglerna kan du också läsa om vad som gäller för icke svenskfödd hund, SKKs grundregler, SKKs Avelspolicy och mycket mer.

Läs mer...

 


Ny lagledare IPO-VM

Ny lagledare för IPO-VM i Ungern är Veronica Frohlund. Kontakta henne på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  eller 0702 99 07 06 om du vill du tävla eller om du har några frågor om din medverkan.

 

Artiklar om höftledsdysplasi som publicerats i Hundsport

Under 2016 har tre artiklar om höftledsdysplasi HD publicerats i Hundsport Special. Författare är Åsa Lindholm. Du hittar dem genom nedanstående länkar.

Om HD, del 1, koll på HD

Om HD, del 2, röntgen och avläsning

Om HD, del 3, avel för bättre höftleder


 

Senaste Nytt Boxerklubben/AS 2017-02-07

Tyvärr är det idag flera lokalområden som har svårt få ihop intresserade att arbeta i LO-styrelser. Därför har Boxerklubben/AS tagit fram en åtgärdsplan för de lokalområden som inte får ihop till en styrelse.

Boxerklubben/AS har beslutat

 • föreslå Boxerfullmäktige 2017 att tillsätta en utredning för att minska antal lokalområden (LO) och stadgeändring btr antal ledamöter och suppleanter i styrelsen utöver ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör.
 • att nya lokalområdesgränser behandlas på LO:s årsmöten 2018, för att sedan beslutas om på BF 2018

Hoppas verkligen alla boxerälskare nu ställer upp för sina lokalområden!!! 

Det gäller framförallt Mälardalen – Östergötland (MÖLO) och Östra Götaland (ÖGLO) som läget är akut och måste få hjälp för att kunna bilda en styrelse på sitt årsmöte. Kontakta gärna valberedningen eller någon i styrelsen i dessa lokalområden. 

Om inte gäller följande;

 • Om LO på sitt årsmöte inte får tillräckligt antal personer till en styrelse läggs det vilande.
 • LO:s tillgångar går då över till avdelningsstyrelsen för förvaltning, tills den vilande förvaltningen återkallas.
 • LO uppmanas att anmäla till AS kassör om förvaltning av LOs medel i enlighet med stadgarna. 
 • Brev skickas ut till medlemmarna i ett LO som ligger vilande med information om medlemmarnas möjligheter till aktiviteter via närliggande LO etc.
 • Årsmötet utser en kommitté som tillsammans med Boxerklubben/AS ansvarar för att arrangera lokalområdets godkända officiella utställningar.

Hälsningar

Svenska Boxerklubben/AS
Anders Härnman


 

HJÄLP!!!

Läget är akut och din klubb behöver din hjälp. Vi i valberedningen har haft EXTREMT svårt att få tag på medlemmar som kan ställa upp för en plats i AS detta år.

Kan och vill du eller känner du nån som du tycker är lämplig så hör av dig omgående till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

eller direkt till mig 0705-219090

Erik Sundberg

Sammankallande valberedning

 


 

 

Översyn av SKK-organisationen

Till lokalområden och medlemmar i Svenska Boxerklubben!

Vid Kennelfullmäktige 2015, beslutade specialklubbar och rasklubbar att ge SKK i uppdrag att göra en organisationsutredning som skulle omfatta hela hundorganisationen.

Fullmäktige satte ett datum när utredningen ska vara genomförd och presentation göras för alla berörda. Utredningen skulle, enligt fullmäktiges beslut, beslutas om vid Kennelfullmäktige 2017.

SKK/CS tillsatte en arbetsgrupp med bred kompetens med Per-Inge Johansson som ordförande.

Arbetsgruppen har presenterat sitt arbete vid flera olika platser runt om i Sverige under hösten. Den organisationsförändring som föreslagits får, i nuvarande framställan, genomgripande konsekvenser för SBK:s organisation inkl. lokal-, distrikt-, och rasklubbar. 

Tiden som arbetsgruppen har haft till sitt förfogande har varit knapp, och därför har SKK/CS beslutat att förlänga tiden och förslaget ska istället beslutas om på ett extra Kennelfullmäktige 2018 och att gälla fr.o.m. 2019.

Bifogas SKKs Organisationsutredning "Bakgrundspromemoria" och "Dagsläge med förslag till åtgärder". Dokumenten finns också  att ta del av på www.brukshundklubben.se/SKK-organisationsutredning. 

När ni läser detta så se det med "öppna ögon" och framförallt,  inta en inställning till förslaget som vi tror kan vara bäst för Boxerklubben. Att något måste göras är klart och det gäller framförallt SBKs dåliga medlemsutveckling och med det följer en dålig ekonomi.

Idag har SBK rasansvaret för boxer!!!  Borde inte rasansvaret delegeras från SKK direkt till Boxerklubben utan inverkan från SBK!?

Det är ett mångsidigt material, så det är extra viktigt att ni tar er tid och sätter er in i materialet. Detta kommer också att vara en programpunkt på LO konferensen före Boxerfullmäktige i Växjö.  

Detta är oerhört viktigt för vår framtid som rasklubb!      

Hälsningar
Anders

pdf Organisationsutredning - dagsläge och förslag till åtgärder (PDF, 287 kB)

pdf SKKs organisationsutredning - bakgrundspromemoria (PDF,  773 kB )

 


 

Senaste nytt från AS möte 2017-01-14

AS beslutade bl.a om följande:

 • Nya valphänvisningsregler
 • Slopat hanhundsregistret
 • Inofficiella vinnartitlar på BoxerSM utställningen.
 • Engångsbidrag till MNLO och ÖNLO för resa till Boxerfullmäktige 2017 i Växjö.
 • Ekonomiskt bidrag till SLU btr renal dysplasi forskning.
 • AS förslag till Boxerfullmäktige
  • Likafördelningsprincip  för LOs resor till Boxerfullmäktige 
  • Handlingsplan för utredning av lokalområdesgränser. 

Mer information om detta efter justering av mötesprotokollet.


 

vinnareBoxerprint

Anmälan öppen

Nu kan du anmäla dig till GDLO's boxerspecial

Anmäl här...

kallelse

Utvärdering av index för ledhälsa

Nu är utvärderingen av hur index för höftleds- och armbågsledsdysplasi, HD och ED, har tillämpats i avelsarbetet för de sju första pilotraserna klar.

Läs mer... externalLink

godjul2016

Nu stundar jul och nyårshelgen och då passar det bra med en kort reflektion över det som varit!

När jag ser på Svenska Boxerklubben är det med stolthet och med stor glädje jag kan konstatera att vi klarar oss ganska bra i boxervärlden. Vi har återigen med stort engagemang arrangerat BoxerSM, Boxerläger och Boxerträff/Uppfödarträffen.

Årets Boxer SM var det bästa som genomförts! Det är också Boxerlägret, som år efter år är svårt att komma med på. Man måste ”hänga på låset” då anmälningen öppnas!

Ett stort tack till er alla som gör det möjligt år efter år!

LO konferensen och Boxerträffen i Linköping uppskattades av alla deltagare! Vi hade många bra diskussioner btr RAS, HD index, hanhundsregistret och valphänvisnings regler. Engagemang som visades av deltagarna har givit avdelningsstyrelsen ett mycket bra underlag för beslut i dessa frågor. Men jag är besviken på de som inte deltar och som samtidigt har synpunkter på sociala medier beträffande Boxerklubbens/AS arbete. Det är lätt att framföra synpunkter på sociala medier, men att komma till en sammankomst där vi alla är samlade är tydligen svårt! Det är på denna typ av arrangemang vi diskuterar viktiga frågor för vår ras! 

Varje år brukar många svenskar göra resan till ATIBOX Boxer World Show. Hanna Gabrielsson från VLO är en av de stadiga resenärerna. Till ATIBOX i Slovakien kommer Hanna ansvara för Svenska Boxerklubbens informationstält. Vi kommer på plats informera om ATIBOX i Malmö den 26-27 maj 2018. Jag hoppas ni som redan bestämt er och att ni som planerar att besöka årets ATIBOX i Slovakien anmäler ert intresse till Hanna Gabrielsson på mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Vi behöver er hjälp!

Till sist.......

Glöm inte att leva i nuet med era Boxer, tiden med våra kära går alltför fort.

GOD JUL

OCH 

GOTT NYTT ÅR 2017

Anders Härnman

 

Intressant och viktig information om Höftledsdysplasi

http://www.skk.se/Global/Dokument/Uppfodning/ovrigt/HDserie-del-3.pdf


 

Svenska Kennelklubbens organisationsutredning

SKK's Kennelfullmäktige 2015 beslutade om en organisationsutredning. Utredningen har presenterat en organisationsförändring som, i nuvarande framställan, får genomgripande konsekvenser för SBK:s organisation inkl. lokal-, distrikt-, och rasklubbar.

 

Läs mer här externalLink

På gång

Nu är den på gång, den efterlängtade uppföljaren till fjolårets succé - Boxerkalendern.

Lagom till Stockholms Hundmässa kommer den vara klar och då börjar den också skeppas ut till alla som beställer här ifrån Boxerklubbens webbplats.

Kalender2017 1000 kant

Beställ här...

 


 

Forskningsprojekt om juvertumörer hos hund

Vill du bidra till ökad kunskap om juvertumörer? Alla prover som lämnas är av största betydelse för forskningen! Vi behöver både blodprov från friska äldre tikar (inte steriliserade) (>8 år) och blodprov från hundar med juvertumör från raserna Cocker Spaniel, Boxer, Schäfer, Engelsk Springer Spaniel och Dobermann.

Vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Uppsala Universitet (UU) pågår ett forskningsprojekt för att undersöka den genetiska bakgrunden till juvertumörer hos hund. Målet är att hitta gener som bidrar till att juvertumörer uppstår, genom att undersöka provmaterial från hundar. Juvertumörer har också många beröringspunkter med bröstcancer hos människor. Förhoppningen är därför att resultaten ska vara till gagn för både hundar och kvinnor som drabbats av bröstcancer, genom att på sikt ge bättre diagnostik och behandlingsmetoder. Det din hund bidrar med, om du väljer att delta i projektet, är ett blodprov som kan tas hos din ordinarie veterinär.

Läs mera om projektet och hur du kan bidra med prov på: 

hunddna.slu.se ->Vår forskning->Forskningsprojekt->Cancer->Juvertumörer


 

 

IPO VM 2017

IPO

IPO-VM 2017 arrangeras av Boxer Club of Hungary i staden Dombovar (ca 170 km söder om Budapest. Datum är 28-30 april. Visst vore det kul med svenskt deltagande igen!

Planerar du att delta (IPO 1-3) så kontakta redan nu Leif Öjestedt (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ) som påbörjat samordningen av ett svenskt lag!

Mer info kommer under vintern!


 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Monday the 19th - Klint & Klant Konsult.