Artiklar som tidigare har funnits på startsidan

 

OBS! Artiklarna är inte uppdaterade. Detta innebär att informationen i dem inte nödvändigtvis är aktuell eller korrekt längre. 

Tillbaks till startsidan

 


 

KalenderPrint

Årets sociala tjänstehund 2016

Boxern Hilda, 5 år, har utsetts till Årets sociala tjänstehund 2016. Svenska Boxerklubben gratulerar Hildas förare Mia Boivie och uppfödare Anette Andersson, Kennel Murbergets.

Och naturligtvis ett stort jättegrattis till Hilda själv!

http://skk.se/?newsitem=29688

hilda

Boxern Ollie Årets Bragdhund

SKK har utnämnt Novic's Olimpus "Ollie" till Årets Bragdhund.

Svenska Boxerklubben skickar ett Stort Grattis till matte Anki Rydh och uppfödaren Kerstin Gaudiano och ett "Bra jobbat!" till Ollie.

ollie

Boxermonter Stockholms hundmässa 2016

svbolo

Har du en massa kreativa idéer vad man kan göra på 2x4 meter för att visa upp hur härlig vår boxer är?! Då ska du anmäla ditt intresse till att bygga ihop årets boxermonter på hundmässan som äger rum 3-4 december!

Totalt söker vi efter 4-6 personer som kan redan nu börja spåna idéer, handla material o bygga den 2:e december. Sedan förra året finns en hel del material för återanvändning; Boxervepa, staket, ”gräsmatta”.

Under helgen behöver vi ca 12 ekipage där varje ekipage står med ett annat ekipage i 3-4 timmars pass.

För information och anmälan av intresse, hör av sig snarast till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Foto-puffen webb

Kalender-puffen webb

LOGO RGB

Nu startar Boxerskolan

Boxerklubben startar nu Boxerskolan - en skola för dig som vill komma till tävling i appellen, startklass eller till BH-prov.

Skolan består av lektioner och bra läsning om träning som presenteras i Boxerbladet och här på Boxerklubbens webbplats. Den består också av en träningsgrupp på Facebook. För att vara med i träninggruppen krävs att du ännu inte har kommit till tävling och att du vill träna för att uppnå ett tävlingsmål inom ett år. Du ska förstås också vara medlem i Boxerklubben. Anmälan till träningsgruppen vill vi ha senast den 15 november. 

För alla som redan har börjat tävla eller som inte vill sätta upp målet att komma till tävling är det bara att följa med i lektionerna. Boxrar kan! 

Läs mer här...

LO- och Boxerträffen 2016

Välkomna till LO- och Boxerträff i Linköping, 28 - 30 oktober 2016.

Hoppas våra medlemmar som har boxern som sitt stora intresse kommer till Boxerträffen 29 - 30 oktober. Vi kommer på lördagen informera om statusen på vårt revideringsarbete av RAS, svara på frågor gällande HD-index. Hanhundsregistret som nu legat nere en tid ska vi diskutera ihop med valphänvisningsregler och övriga avels- och hälsofrågor. Söndagen fortsätter vi med SRD-redovisning, diskuterar kennelhemsidor, informerar om MT läget och arbetet med ATIBOX 2018 i Sverige.

Obs. Fredag 28 oktober enbart lokalområdeskonferens med deltagare från Boxerklubbens lokalområden.

ALLA medlemmar med intresse för vår älskade boxer hälsas välkomna till Linköping helgen 28 - 30 oktober.

Hälsningar

Anders

 

Sista anmälningsdag 11 oktober 2016!

annons

 

Du anmäler dig här...

 


 

Berätta för valberedningen...

valberedning

 

Vem du vill se i Avdelningsstyrelsen under nästa år. En del uppdrag är nyval och valberedningens arbete är nu igång. Du får kontakt på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alternativt  Erik Sundberg 0705 21 90 90 

Självklart kan du även meddela om du själv står till förfogande!


 

 

Oförändrade regler för mentaltest

Svenska Brukshundklubben har ansökt om nya regler för mentaltest, MT. Svenska Kennelklubbens centralstyrelse, CS, har efter en omfattande beredning dock beslutat att nuvarande regelverk ska gälla även under perioden 2017–2021, då meningsskiljaktigheterna kring de nya reglerna fortfarande är starka.

Läs hela beslutet på SKKs webbplats.

 

 

Grattis Tarraz med Lisa och Ulf Nolmark

TerrificTeamTarraz

Svenska Boxerklubben vill gratta Lisa och Ulf Nolmark med sin Tarraz,  Engelaiz Undercover till ett fantastiskt resultat där de placerade sig på nionde plats i Bruks-SM i grenen rapport!

Vi är mycket glada och stolta över att ni lyckades fullfölja tävlingen då vi vet att det krävs mycket av både hund och förare då rapportsträckan på SM är otroligt tuff och brukar skörda sina offer.

Vi är väldigt stolta över den fina reklam ni ger vår ras.

Stort grattis!!!

 

 

Svenska Boxerklubben önskar ett stort

lycka till

till  Lisa och Ulf Nolmark.

Hjälp behövs i caféet

Hej på er alla boxervänner runt om i landet

Det börja närma sig planeringen runt serveringen under årets Boxer-SM. 

Så för att kunna erbjuda våra deltagare och alla andra boxerintresserade lite fika under de tre dagar SM:et pågår så behövs det medlemmar, släkt och vänner som kan hjälpa till med försäljningen av fika, korv och hamburgare. Så vi söker dig som vill och kan göra något runt serveringen under Boxer-SM.

Vi måste fylla bemaningen i serveringen, så även i år har vi satt upp 2 timmars pass från fredag kl 11:00 tom söndag 15:00. Vi tar även tacksamt emot allt som kan bakas i form av matbröd, bullar och annat kaffebröd. Eller kanske det är något annat som just du kan bidra med?

Vi som har tagit på oss ansvaret för Cafeterian under Boxer-SM är Annika Johansson och Lotta Höglund

Kan du hjälpa till i cafeét eller med att baka eller bara undrar över något så kontakta mig Annika på tel: 0707-47 52 02 eller via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

SM2016 logo 190pxPassa på...

...att anmäla dig till Boxerspecialen  på SM innan avgiften höjs  2016-07-14

Anmäl här...


 

Komplettering av uppfödarregistret

Enligt beslut på avdelningsstyrelsens möte 2014-04-23 så ska uppfödarregistret kompletteras med notering om uppfödaren har deltagit på Boxerklubbens exteriörutbildningar.

Har du deltagit på uppfödarträff och/eller uppfödar-  eller exteriörutbildningar så meddela detta till exteriörkommittén via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Ange vilken utbildning samt datum och plats för utbildningen.

Läs mer här...

 


 

 

Till alla uppfödare i uppfödarregistret

Igår skickade jag epost till alla er med info om hur ni själva kan uppdatera viss info i registret. Gott och väl tio procent studsade tillbaks p.g.a. felaktig eller inaktuell epost-adress. Har du inte alltså fått detta mail så kontakta mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Har du fått det kontrollera gärna att alla uppgifter i registret är korrekta.

//webmaster

 


 

 

Hjälp behövs i caféet

Så för att kunna erbjuda våra deltagare och alla andra boxerintresserade fika så behövs din hjälp i cafeét under Boxer-SM.

Läs mer...


 

Anmälningstid förlängd

Anmälningstiden för SLO's boxerspecial i Bjuv 19 juni är  förlängd t o m 6 juni

Anmäl dig här...

 


 

Ansökan om tävlingar och prov 2017

Information till lokalområdena angående ansökan om tävlingar och prov 2017. Denna info har gått ut till samtliga lokalområdenas ordförande och sekreterare.

pdf Information i PDF-format

 


 

Boxerklubben måste bli mer attraktiv för alla!

Alla ska känna sig välkomna och delaktiga i vår klubb. Boxern är en hund som passar för alla; En verklig familjehund som passar både bruks- och utställningsintresserade.

Läs mer...

 


 

Angående revidering av utställnings- och championatsregler

Boxerklubbens övergripande mål är att för vår ras främja avel av mentalt och fysisk sunda, bruksmässigt och exteriört fullgoda boxer. Vi ska också bevara och utveckla vår ras specifika egenskaper och verka för utveckling av vår ras.

Läs mer...

 


Till ras- och specialklubbar med brakycefala raser

Som en uppföljning till den konferens om brakycefala raser som hölls den 27 februari kommer här information om det uttalande som publicerades på SKKs webbplats i tisdags.

Uttalande och strategier finns att läsa här:  http://www.skk.se/?newsitem=27323 externalLink

Ett pressmeddelande har också gått ut: http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_kennelklubben/pressreleases/saa-ska-haelsolaeget-foer-kortskalliga-hundar-foerbaettras-1400034 externalLink

 

ATIBOX World Boxer Show 2018

Nu är det klart!!!

ATIBOX World Boxer Show 2018 kommer att arrangeras i Malmö!

 


 

 

ATIBOX prospektATIBOX

Nu till helgen arrangeras ATIBOX i Slovenien och på fredagskväll är det General Assembly. Då  avgörs vilket land som blir värd för ATIBOX World Boxer Show  2018, 2019, 2020 och 2021.

Svenska Boxerklubben har sökt värdskap för ATIBOX World Boxer Show 2018 i Malmö. Våra konkurrenter är Portugal och Rumänien.

Håll tummarna!

Vi syns på ATIBOX i Slovenien!

Hälsningar
Anders 

 

pdf Ladda ner prospekt 1,78 MB (1 873 540 bytes)

Information beträffande revidering av regler och anvisningar för mentaltest (MT)

Kort information beträffande SBKs Förbundstyrelsens förslag på SBK Kongressen Revidering av regler och anvisningar för mentaltest (MT).

Mentalproven är för Boxerklubben och våra uppfödare en viktig del i avelsarbetet. Vår målsättning är att MH tillsammans med MT skall kunna utnyttjas för arbetet med att förbättra de mentala egenskaperna. Boxerklubben är mycket mån om ett fungerande och relevant MT. Den återgång till tidigare nomenklatur och egenskapsvärdering som nu föreslås i "nya MT" stödjer vi inte.

Vi ville se en revidering inom nuvarande MT så att man inte förlorar möjligheten att utnyttja informationen ifrån de sista 10 årens tester. Där man inom ramen för dagens MT gör korrigeringar av koefficienter och nivå för godkänt, ser över överförandet av enstaka moment och eventuella behov av bedömningen av ytterligare egenskap.

Svenska Kennelklubben öppnade genom ett PM för möjligheten till fortsatt arbete genom att bryta ut MT från låsningsperioden 2017 - 2021.

Boxerklubben protesterade starkt mot SBK/FS förslag till "nytt MT". Boxerklubben lade ett tilläggsyrkande på att bryta ut FS förslaget ur låsningsperioden för att få mer tid, för att jobba för större enighet bland rasklubbarna. Vårt tilläggsyrkande stöddes av bl.a Dobermann, Rottweiler, Belgarna, Riesenschnauzer och Chodsky Pes och ett flertal distrikt.

Tyvärr beslutade man mot detta och SBK/FS förslag Revidering av regler och anvisningar för mentaltest gick igenom. 

För att verkligen visa var vi står och främst angående oenigheten bland rasklubbarna valde Boxerklubben att reservera sig mot beslutet.

Vad det nu praktiskt innebär för boxer och vilka regler och krav vi behöver förändra btr valphänvisning och uppfödarregistret mm måste vi fundera över!

Hälsningar
Sv Boxerklubben
Anders Härnman
Ordförande

Remiss gällande lydnadprovsregler 2017-2021

Svenska Kennelklubben (SKK) har i samråd med Svenska Brukshundklubben (SBK) beslutat att låta reviderat förslag till lydnadsregler gå på remissrunda under sommaren.

Remissen går ut till alla SKKs special- och länsklubbar, verksamhetsklubbar, avtalsklubbar samt Sveriges Hundungdom.

Även enskilda individer har möjlighet att lämna synpunkter

Vi skickar nu ut det reviderade förslaget till alla Lo som i eran tur får gå ut till alla medlemmar för en genomgång och inhämtandet av synpunkter till förslaget.

Önskvärt är att varje Lo lägger ut remissen på respektive FB sida samt tar upp remissen på ett medlemsmöte om möjligt.

Senast den sista juni måste alla LO inkomma till kommittén med synpunkter!

Därefter sammanställer vi det vi får in, skickar ut till LO igen senast den 14 juli för en sista återkoppling och därefter skickar vi det slutliga svaret till SBK den 31 juli.

Svar mailar ni till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

Mer info får ni genom att gå in på brukshundklubben.se/tavling-utstallning/lydnadsprov/nationella-regler/regelrevidering-lydnad externalLink

 

Kommittén Prov och Tävling Sv. Boxerklubben

gm Maria Nilsson

 

Boxerns exteriör i fokus

Svenska Boxerklubben är sedan länge, av SBK, tilldelad avelsansvaret för Boxern. Avdelningsstyrelsen, genom exteriörkommittén, vill verka för ett bredare samarbete och öka intresset för Boxerns exteriör hos dagens uppfödare och alla andra Boxerentusiaster som kanske blir morgondagens uppfödare.

Exteriörkommittén har arbetat fram ett förslag för att nå en större förståelse och kunskap om Boxerns rasstandard, få det till att bli en helhet och inte bara detaljer utan sammanhang.

 • Årets uppfödarträff har tema rasstandard och exteriör
 • På varje uppfödarträff ska finnas en punkt som rör exteriör/rasstandard
 • Under 2015 kommer tre exteriördagar att arrangeras på olika ställen i landet.
 • Från och med 2017 kommer det arrangeras en ren exteriörträff vartannat år.

 

Här ges tillfälle att under trevliga former förkovra sig till gagn för både sig själv och inte minst Boxern.

Efter Boxerfullmäktige 2016 kommer utseendet på uppfödarlistan ändras och då kommer de som har deltagit på en eller flera av träffarna ovan att markeras på uppfödarlistan som ”uppfödare som deltar på Boxerklubbens utbildningar”.

Viktigt att notera är: Inga kommer att plockas bort!

De som inte har haft möjlighet att vara med och fördjupa sina kunskaper står kvar som idag.

De uppfödare som är undantagna från att gå de nya utbildningarna är:

 • Exteriördomare och exteriörbeskrivare
 • De som deltagit på uppfödarträff under de senaste 10 åren
 • De som deltagit på uppfödar-/exteriörutbildningar som arrangerats i SLO och MÖLO
 • Fött upp minst 5 Boxer som tilldelats CK av ATIBOX-listad domare externalLink.

 

När detta börjar gälla, mars 2016, kommer det att ligga på den enskilde uppfödarens ansvar att meddela exteriörkommittén när kravet för markering är uppfyllt.

Exteriörkommittén genom Nina Persson

Detta förslag antogs på Avdelningsstyrelsens möte 2014-04-23

 

Anmälningstid förlängd

Anmälningstiden till VLO's boxerspecial i Lerum den 14 maj är förlängd till 7 den maj

Välkomna att anmäla er här

 


 

Boxerträff 2016

Boxerklubben arrangerar Lokalområdes- och Boxerträff på Hotell Ekoxen i Linköping, 28 - 30 oktober 2016.

Vi börjar fredag lunch med en lokalområdesträff och fortsätter lördag - söndag med Boxerträff för alla boxerintresserade. 

Planera redan nu för Lokalområdes - och  Boxerträffen 28 - 30 oktober.

Mera information kommer i Boxerbladet nr 2 och på boxerklubben.org

 


 

 

Brakycefalikonferensen 

Ni uppfödare som finns med på Boxerklubbens uppfödarregister och som deltog på Brakycefalikonferensen den 27 februari har möjlighet att få tillbaka 200 kr på anmälningsavgiften.

Ni som önskar utnyttja den möjligheten mailar betalningsuppgifter till vår kassör Eva Jacobson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hälsningar

Anders H

 


 

BoxerJKD - Intressesant och och viktig sajt om Juvenile Kidney Disease

BoxerJKD är en internationell grupp av boxerentusiaster som engagerat sig för att förhindra den globala spridningen av ärftlig, kronisk njursjukdom hos boxer (Juvenile Kidney Disease). I Sverige benämnt RD, tidigare PNP.

BoxerJKD.com innehåller bl.a bred och djup information om alla aspekter av ärftlig, kronisk njursjukdom hos boxer, många länkar till vetenskapliga studier samt stamtavlor från flera länder över boxer som rapporterats ha producerat drabbade avkommor.  Sidan finns än så länge bara publicerad på engelska men uppfödare och andra intresserade bör ändå kunna få ut mycket information av innehållet.

Medarbetare och skapare av www.boxerjkd.com är: 

Dr Bruce Cattanach (Genetiker, UK)
Sheila Cartwright (Virolog, UK)
Professor Jo Peters (Genetiker, UK)
Dr Lynn Kincla (Molekylär biolog, NZ)
Pia Lannermalm (F.d  medlem av Svenska Boxerklubbens Hälsokommitté, Sverige)
Virginia Zurflieh (F.d sekreterare för Nyhetsbladet och redaktör för ABCF & ABC Hälsokommitté, USA)

 Vidare till boxerjkd.com...

 

Uteblivet boxerblad?

Hej, är du prenumerant och bor utanför Sverige har vi haft problem med distributionen tidigare, men nu ska det fungera sedan en tid tillbaka.

Om det ändå är någon som saknar tidningen så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så reder vi ut vad det kan bero på.

Boxerbladet nr 1 2016 är på väg ut just nu, så det är möjligt att det ännu inte kommit i alla brevlådor utanför Sverige, men om den inte kommit inom en vecka så ta kontakt.

Vi är måna om alla prenumeranter och tar detta på största allvar och är som sagt tacksamma om vi kan få veta om det inte fungerar. Så även om ni själva inte är drabbade men hör att någon annan har problem så får ni gärna sprida detta.

Carina - Boxerbladets redaktör


 

Anmälan Boxerläger 2016

Nu kan du anmäla dig till årets boxerläger!

Anmäl dig här

 


 

Utmaningen 2016 - Team Svenska Boxerklubben

Du följer väl Team Svenska Boxerklubbens bravader på deras blogg? Du hittar den under Aktiviterer->Utmaningen 2016.

IMG 3122Dagens hjälte Matilda i husses famn efter målgång

 

ATIBOX IPO WM 2016

Dear Boxer-friends,

This year ATIBOX IPO WM will take place from 29. April to 01. May 2016. This event will be hosted by the Slovakian Boxer – Klub. The venue is Vrbové.

The judges are:

 • Phase A: Karl Klingenbrunner (Austria)
 • Phase B: Jozef Adamušcin (Slovakia)
 • Phase C: Constanze Quarg (Germany)

The organizer website (http://www.dogsk.sk/atiboxwm2016/index.htm) contain all important information. Indications on hotels and accommodation will be published soon.

Also the registration form you can find on the organizer website following the link: http://www.dogsk.sk/atiboxwm2016/Registration%20form.doc

Please note, that the registrations have to be sent collectively for your nation by the responsible of your national Boxer association. Please also remember to name the team leader.

Already now I am looking forward to welcome you in Vrbové for ATIBOX 2016. I also would like to express my gratitude to our Slovakian Boxer-friends for organizing this championship.

Deadline for registration is on 14. April 2016. A timetable will be published on organizer website after the closing date.

Best wishes

Bernhard Knopek


 

Uppdatering av VP-vinnare

Dessvärre hade Axel Jacobssons Minnespris samt Christina och Alf Gunnerfälts VP fallit bort från listan med VP-vinnare. Dessa är nu tillagda. Ett stort grattis även till dessa två samt en ursäkt för att vi slarvade bort er.


 

Förändringar av mentaltestexclamation

Svenska Brukshundklubben har för avsikt att göra så stora förändringar i nuvarande mentaltest att det blir att betrakta som ett nytt mentaltest. Svenska Boxerklubben protesterar mot detta då det inte är förankrat bland rasklubbarna och då såväl forskare och andra sakkunniga samt en stor del av mentaltestdomarkåren med bestämdhet säger nej till detta.

Per Arvelius har skrivit en rapport om nuvarande mentaltest och framför sina farhågor om vad en ändring kan innebära.

Vi uppmanar Boxerklubbens medlemmar att ta del av rapporten.

Det är tillåtet att fritt använda rapporten om den i så fall publiceras som den är skriven. Det är inte tillåtet att klippa ur stycken eller saxa något ur rapporten.

pdf  Ladda ner rapporten 3,01 MB (3 166 131 bytes)

Svenska Boxerklubben/Avdelningsstyrelsen


 

Till Svenska Boxerklubbens medlemmar

Årets LO konferens och Boxerfullmäktige arrangeras på Elite Hotell i Eskilstuna helgen 12 - 13 mars. Boxerklubbens medlemmar erbjudes då deltaga på LO-konferensen gällande programpunkterna HD-index som i år har införts för boxer och information från Brakycefalikonferensen.

 

Tid: Lördag 12 mars kl 13.00.

Plats: Elite Hotell i Eskilstuna.

 

Anmälan om deltagande senast söndag 6 mars till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Obs begränsat antal platser!!

Välkomna!

Anders


 

 

Uppdatering av Epost-adresser

Jag gjorde en logisk kullerbytta när jag år 2012 började skapa epost-adresser på boxerklubben.org. 

Alla adresser till LO registrerades under toppdomänen "boxerklubben.org" istället för under respektive LO's subdomän vilket hade varit mer logiskt och enklare att administrera.

I samband med årets uppdateringar av epost-adresser kommer jag rätta till detta och ändra till det nya formatet.

Det innebär alltså att ny epost-adress blir t ex Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  istället för Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Enda synbara skillnaden blir alltså att LO flyttar från före "@" till efter. 

I skrivande stund är SLO och MÖLO flyttade.

Vilka adresser som finns registrerade hittar du precis som tidigare under Klubbinformation->Epost-adresser

//webmaster

 


 

Viktig information ang Atibox

Dear exhibitors and other guests of the Atibox 2016 event!

We would like to inform you, that we had to relocate Atibox from Lipica to Rogla, because of too much financial demands from the host, that was constantly changing conditions and would put a burden to all visitors (entrance fee).

The new location Rogla will take you a bit higher, where you will be able to breathe fresh air and where you can enjoy long walks with your dogs in pure nature.

We are waiting to welcome you and are looking forward to the event we all eagerly await.

The show committee of Atibox 2016


 

Hej!

Här kommer en uppdatering avseende indexutbildningen i april. För större spridning har jag lagt till ytterligare några e-postadresser i utskicket.

Vi har nu fått in runt 65 anmälningar till utbildningen, maxantal är 100. Det finns alltså fortfarande möjlighet för uppfödare av indexras att anmäla sig! Sista datum för anmälan är den 29 mars.

Ni som får detta utskick har endast 1 -2 uppfödare av er ras anmälda. Vi vill förstås gärna att uppfödare/hanhundsägare av alla berörda raser ska få del av inbjudan och finnas representerade vid utbildningen.

Om ni inte redan gjort det, sprid gärna information om utbildningen på era respektive webbplatser så att uppfödare/hanhundsägare av alla berörda raser får chans att anmäla sig! 

Information om utbildningen och anmälningsformulär finns på skk.se. 

För frågor om anmälan eller praktiska frågor om utbildningen, kontakta Anna Qvarfort på SKKs avdelning för avel och hälsa Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Varmt välkomna den 16 april!

Med vänlig hälsning

Sofia Malm
Genetiskt sakkunnig
Avdelningen för avel och hälsa
Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga

Nya forskningspengar för friskare tikar

Nu delar Agrias och SKKs forskningsfond ut 5 MSEK till totalt 24 forskningsprojekt med fokus på hundens hälsa och välmående. Bland de nya projekten är det främst hundforskning som beviljats medel och fem av dem sätter tikarnas vanligaste diagnoser i fokus.

Det handlar exempelvis om gentest för livmoderinflammation, behandlingsmetoder vid juvertumörer men också att ta fram en bra metod som möjliggör en tidig diagnos av dräktighet.

- Tikar är mer skadedrabbade än hanhundar. För en förbättrad djurhälsa och prioriterad reproduktion vill vi nu fortsätta att stödja forskning för de allvarliga sjukdomar som drabbar många tikar som livmodersinflammation och juvertumör, säger Pekka Olson.

Läs mer om Agrias och SKKs forskningsfond externalLink

 


 

Hej!

Jag hoppas att ni alla sett tidigare utskick nedan om indexutbildningen i april. För att så många raser som möjligt ska finnas representerade vill jag uppmärksamma er på att vi redan har fått in ett stort antal anmälningar, och att antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller alltså.

Information om utbildningen och anmälningsformulär finns på skk.se.

För frågor om anmälan eller praktiska frågor om utbildningen, kontakta Anna Qvarfort på SKKs avdelning för avel och hälsa Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Med vänlig hälsning

Sofia Malm
Genetiskt sakkunnig
Avdelningen för avel och hälsa
Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga

 

 

Kostnadsfri utbildningsdag om index för HD och ED

SKK välkomnar uppfödare och hanhundsägare av indexras att delta vid en kostnadsfri utbildningsdag om index för HD och ED!

Utbildningen syftar till att ge grundläggande kunskaper om index som verktyg samt om hur index kan tillämpas i det praktiska avelsarbetet för bättre ledhälsa.

Mer information om utbildningen finns även på SKKs webbsidaexternalLink

För frågor om anmälan eller praktiska frågor om utbildningen, kontakta Anna Qvarfort på SKKs avdelning för avel och hälsa Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Information från Svenska Boxerklubben Avdelningsstyrelse

Svenska Boxerklubben/AS beslutade bl.a på styrelsemötet 2016-01-23.

Prissättning statyetter

Statyett för korning justeras priset till 350 kr.

Stayett för vinnare av bästa uppfödare. och bästa avelsklass på Boxerklubbens utställningar erbjuds köpa en boxerstatyett till samma pris, alltså 350 kr.

Hanhundsanvändning

Avsluta nuvarande regler för "hanhundsanvändningen" i dess nuvarande form. Ny modell av regler för hanhundsanvändning kommer att arbetas fram under 2016.

Uppfödarträff

Beslutades arrangera en uppfödarträff under hösten 2016.

 


 

Statyetter för 2015

Ni som ansökt om statyett för 2015 - kan hämta den på Boxerfullmäktige i Eskilstuna. 350 kr per statyett. Ni får själva ombesörja hämtning och frakt.


 

Anpassning Boxerklubbens regler för valphänvisning till HD indexet

Svenska Boxerklubbens avdelningsstyrelse har idag beslutat ändra och anpassa Boxerklubbens regler för valphänvisning till HD indexet.

För valphänvisning via Svenska Boxerklubben gäller fr o m 17 januari 2016 följande ändringar vad gäller HÄLSA; 

HD 

 • Avelsdjuren ska vara röntgade med grad A, B eller C
 • Indexet för den planerade kullen måste vara 100 eller högre
 • Utlandsregistrerade avelsdjur ska vara röntgade med grad A eller B samt den svenska hundens index ska vara lägst 100
 • För importerade hundar som är registrerade I Sverige gäller svenskt index

Knäleder (som tidigare)

Avelsdjuren ska vara knäledsröntgade UA (utan anmärkning)

Med vänlig hälsning

Anders Härnman, ordförande

 


 

Index för HD och ED - nu i drift för fler raser

Index för HD (och i vissa raser även ED) har nu lanserats för ytterligare 13 raser, utöver de redan 5 befintliga. Vad vi kan se så här långt verkar lanseringen ha gått bra, med något enstaka undantag. Index lanserades något tidigare än planerat, på grund av en liten IT-miss, och visades i Avelsdata redan i lördags. De skattningar som då visades och som nu visas efter den senaste körningen ska vara korrekta. 

I rassammanställningen av HD-/ED-index i Avelsdata under rubriken Raser/Hälsa/Index finns ett alternativ "medelvärde" som illustrerar genomsnittligt index per födelseår, den genetiska trenden för HD/ED. Denna trend visade sig initialt vara felaktig på grund av en bugg i inläsningen av tabellen till Avelsdata. Felet har nu rättats till och de trender som nu visas ska vara korrekta. Buggen har även berört de raser som har index sedan tidigare och framförallt orsakat felaktiga värden för senare födelseår. Vi beklagar detta. Gå gärna in igen och titta på de terade och korrekta trenderna för just din ras! 

Ett förtydligande också vad gäller preliminära kullindex för de raser som nu fått index. Preliminärt kullindex kan endast beräknas för kullar där båda föräldradjuren har ett index för HD/ED vid registreringen av kullen. Kullar registrerade före 2016 kommer således inte att ha något preliminärt kullindex beräknat retroaktivt. De kullar som registreras efter den 4/1 vars båda föräldrar har ett indexvärde i Avelsdata ska få ett preliminärt kullindex.

Ett utbildningstillfälle om index, avsett för uppfödare av indexraser, kommer att hållas på eftermiddagen lördag den 16 april på Scandic i Upplands Väsby. Mer information om detta kommer längre fram, men boka gärna in datumet redan nu! 

Kvällen den 28 januari anordnar Stockholms Kennelklubb, STOKK, en uppfödarträff om HD-index. Mer information kring detta hittar du här externalLink.

Uppdatering av webbplatsen beträffande HD index och valphänvisning kommer inom kort tid. Tills dess hänvisas till skk.se externalLinkoch på www.skk.se/?newsitem=23886 finns mer information om index för HD samt svaren på de vanligaste frågorna om index.


 

Utmaningen 2016

logga

Team Svenska Boxerklubben tar nya tag och siktar mot Vindelälvsdraget 2016.

Följ Boxerteamets satsning mot världens längsta och roligaste draghundstafett i bloggen Utmaningen 2016 (se under Aktiviteter).

Vindelälvsdraget är en drygt 40 mil lång draghundstafett som går längs Vindelälven ända uppifrån Ammarnäs ner till Vännäs by. Tävlingen är en stor folkfest längs älven och alla ekipage tävlar i samma klass. I år körs Vindelälvsdraget för 29:e året och Team Svenska Boxerklubben ställer upp för sitt andra år. Följ även teamet på instagram: instagram.com/team_svenska_boxerklubben


 

Reviderade anmälningsavgifter för Boxerklubbens utställningar 2016

Svenska Brukshundklubben har efter vårt beslut, beslutat om lägsta anmälningsavgifter för utställning år 2016. Vi måste då justera våra tidigare redovisade anmälningsavgifter för 2016.

Nya gällande anmälningsavgifter för våra utställning år 2016

Vid fast avgift LO utställningar

 1:a tidpunkt 
Valpar 150 kr  
Veteran 240 kr  
Vuxna 300 kr  

Vid differentierad avgift LO utställningar

 1:a tidpunkt2:a tidpunkt
Valpar 150 kr 180 kr
Veteran 240 kr 275 kr
Vuxna 300 kr 345 kr

 

BoxerSM

Differentierad avgift

 1:a tidpunkt2:a tidpunkt
Valpar 150 kr 180 kr
Veteran 260 kr 290 kr
Vuxna 325 kr 400 kr 

Gott Nytt År 2016

Anders Härnman
Ordförande

 


 

gdlo2016small

Boxerspecial GDLO

GDLO's special är nu öppen för anmälan

Anmäl dig här

 


 

bbRespons1

Boxerbladet har bytt utseende

Alla medlemmar har nu fått det nya Boxerbladet i sin hand. Nu vill vi veta vad du tycker om det nya formatet!


Maila till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och ge oss dina synpunkter.

Tack på förhand!
/ Boxerbladets redaktion

 

Veteran

PeggieCeder

Avelshane

En julhälsning från vår ordförande

Så närmar vi oss slutet på ännu ett år. Men innan dess skall vi fira jul. Julen står ju för glädje, ljus, gemenskap och tid för avkoppling och eftertanke. För oss som är hundmänniskor innebär det också lite mer tid tillsammans med våra kära boxer. 

Läs mer...

 


 

valberedning16

bf16

jul2015

 Information från Svenska Boxerklubben Avdelningsstyrelse

Svenska Boxerklubben/AS beslutade bl.a på styrelsemötet 2015-12-16.

Vinnare i bästa uppfödar- och bästa avelsklass

Vinnare i bästa uppfödar- och bästa avelsklass på Boxerklubbens utställningar år 2016 erbjuds köpa en boxerstatyett för 350 kr. Värdet på statyetten är 600 kr.

Anmälningsavgifter Boxerklubbens/LO  utställningar 2016

Respektive lokalområde avgör användande av differentierad anmälningstid eller fast anmälningstid.

 • Anmälningsavgift vid differentierad anmälningstid: Anmälningsavgiften ska vara bokförd hos Boxerklubben/LO vid sista datum för respektive anmälningstids utgång.
  • 1:a tidpunkt: Valpar 180 kr, vuxna 280 kr, veteran 220 kr.
  • 2:a tidpunkt: Valpar 200 kr, vuxna 325 kr, veteran 250 kr
 • Anmälningsavgift vid fast anmälningstid: Anmälningsavgiften ska vara bokförd hos Boxerklubben/LO vid datum för anmälningstidens utgång.
  • Valpar 180 kr, vuxna 280 kr, veteran 220 kr.

Anmälningsavgift utställning Boxer-SM 2016.

Differentierad anmälningstid. Anmälningsavgiften ska vara bokförd hos Boxerklubben vid sista datum för respektive anmälningstids utgång.

  • 1:a tidpunkt: Valpar 180 kr, vuxna 300 kr, veteran 240 kr
  • 2:a tidpunkt: Valpar 200 kr, vuxna 375 kr, veteran 270 kr

 


 

BRAKYCEFALI – konferens om kortskalliga hundar, för uppfödare och rasklubbar

Tid:  27 februari 2016 

Plats: Scandic Infra City, Upplands Väsby

Svenska Boxerklubben anser konferensen om Brakycefali är mycket viktig för vår ras utveckling. Därför har Svenska Boxerklubben/AS beslutat subventionera deltagaravgiften med 200 kr för uppfödare som finns med på Boxerklubbens Uppfödarlista. Återbetalning sker efter genomförd konferens.

Obs! Deltagarantalet på konferensen är begränsat till 100 deltagare så skynda och anmäl. 

Mer information...

 

Svenska Boxerklubben

Anders Härnman


 

Ny artikel om brakycefali

Bifogade artikel av Rowena Packer m.fl. publicerades den 28 oktober. Den behandlar sambandet mellan huvudform och andningsproblem ”brachycephalic obstructive airway syndrome” (BOAS). Med artikeln följer också ett pressmeddelande. 

Artikeln presenterar rönen att relativt kortare nosparti, bredare hals och övervikt är förknippade med en ökad risk för BOAS

I länken nedan finns artikeln med kompletterande bilagor för den intresserade http://www.plosone.org/article/Metrics/info:doi/10.1371/journal.pone.0137496

Vi vill passa på att påminna om den ”brakycefalkonferens” som äger rum den 27 februari 2016.

pdf Press release (på engelska)

pdf Artikel (på engelska)

 


 

 

Index för bättre ledhälsa – nu för fler raser!

I januari 2016 införs index för HD, och i vissa raser ED, för ytterligare 13 raser. Index innebär att man, förutom individens eget röntgenresultat för HD/ED, även tar hänsyn till släktingars resultat för att skatta hundens avelsvärde. Skattning av avelsvärden är i sig ingenting nytt. Metodiken har använts inom avelsarbetet med andra djurslag under många år. På hundsidan har tillämpningen av index varit mer begränsad. Därför behöver såväl rasklubbar som uppfödare information om vad index innebär, och hur verktyget bäst kan tillämpas i avelsarbetet. 

pdf Ladda ner hela artikeln i PDF-format...

 


 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Monday the 17th - Klint & Klant Konsult.